Emily, a vízimentő robot

A Baywatch sorozat parti őreinek zsinóron maguk után húzott vörös úszódeszkájához hasonlít az a különleges mentőrobot, amely magától is megtalálja a fuldoklókat.

A vízi mentőkészülékeket gyártó arizonai Hydronolix cég Emily névre keresztelt távirányítható úszó mentőrobotja 78 cm hosszú, 35 cm széles és 18 cm vastag. Az autók áramvonalas tetőcsomagtartójára emlékeztető szerkezet azt is elbírja, ha valaki rácsimpaszkodik. A vörös színű és fehér kereszttel ékített testben akkumulátor hajt, egy jet-skiken használatos kis sugárhajtóművet, ami óránként 50 km-es sebeséggel akár fél óráig is képes száguldani. Használat nélkül akkumulátorát csak tízóránként kell újra tölteni. A vízbe dobva a szárazföldről távirányított robot önmagától is eléri a célt.

Az első példányokat a mostani idény elején, a malibui parton állították szolgálatba, ahol 350 000 strandolóra ügyelve, a mentésre kész őrök 25 toronyból állandóan figyelik a vizet. A gyártó cég igazgatója, Tony Mullighan szerint Emily jövőre egy olyan szonárt, hanggal működő helymeghatározót is kap, ami a mentésre váró kapálózása gerjesztette vízmozgás, a vízalatti hangok alapján egymaga is odatalál a fuldoklókhoz.

Ahogy ez a Baywatchban megy:

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Már csak bele kell csimpaszkodni
Már csak bele kell csimpaszkodni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.