A feketénél is feketébb matéria

Egy testet annál sötétebbnek látunk, minél kevesebb fény verődik vissza a felületéről a szemünkbe. Amerikai kutatók egy olyan mesterséges anyagot hoztak létre, amely még a köznapi értelemben vett fekete anyagnál is feketébb.

Van az anyagoknak egy fajtája, amely rendkívüli optikai tulajdonságokkal rendelkezik, csaknem az összes ráeső fényt elnyeli. Ezek az ún. metaanyagok olyan két- vagy többkomponensű struktúrák, amelyeknél az alapanyagot sűrűn behálózza a többi komponens nanométeres léptékű hálózata. Ha az adalékanyagok elemeinek mérete kisebb, mint a látható fény hullámhossza, akkor nem jön létre viszszaverődés és a testre eső fény csaknem teljesen elnyelődik.

A Norfolk State University és a Purdue University kutatói előállítottak egy ilyen tökéletesen fekete anyagot alumínium-oxid és ezüst összetételű metaanyagból. A hordozóanyag 1x1 cm-es, 51 mikron vastag alumínium-oxid volt, ebbe ágyaztak bele sűrűn 35 nanométeres ezüsthuzalokat. A szakemberek kísérletileg is bebizonyították a fura anyag nem mindennapi optikai tulajdonságát. A látható fénynél rövidebb, 900 nm-es közeli infravörös hullámhosszon mérték a visszavert sugárzás hányadát. Két különböző állapotot vizsgáltak, a metaanyag durva és polírozott felületét. A mérések szerint polírozott állapotban az anyag felülete a ráeső fény 20 százalékát verte vissza, míg durva felület esetében kevesebb mint egy százalékát, vagyis egy ilyen metaanyag a szokványos anyagoknál sokkal feketébb.

A kutatók szerint az anyagnak ezt a fura tulajdonságát az elektromágneses spektrum teljes egészében megőrzi, tehát megtalálták a csaknem tökéletes fekete anyagot. A szakemberek egyből a Lopakodó nevű vadászrepülőre gondoltak, amely eddig is a legnehezebben volt radarral bemérhető.

A Lopakodót egyre nehezebb lesz észrevenni
A Lopakodót egyre nehezebb lesz észrevenni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.