Megtalálták apa és fia sírját

Gíza közelében, Kairótól 30 kilométerre délre, Szakkarában két sírra bukkantak egyiptológusok. Apa és fia a 6. dinasztia (Kr. e. 2325–Kr. e. 2150) idején élt. Egyikük sírját nem fedezték fel a sírrablók, kutatók úgy találták meg, ahogyan halálakor lezárták. A sír nemcsak csodálatosan ép, de mivel érintetlen, nagy érték a tudósok számára.

A sziklába vájt, harsány színekben pompázó képekkel díszített, 4300 éves sírokat Gisr El-Muderben, a Halottak Városának nevezett nekropoliszban, Dzsószer fáraó híres, szakkarai lépcsős piramisától nyugatra fedezték fel. Apa és fia, Shendwa és Honsu magas rangú hivatalnok volt a fáraói udvarban, habár, hogy pontosan melyik uralkodót szolgálták, még nem sikerült azonosítani – mondta el Zahi Hawass, egyiptomi régészeti főfelügyelő.

Az apa, Shendwa sírját érintetlenül találták meg, azon nagyon kevés egyiptomi sír egyike tehát, amelyet nem forgattak fel és fosztottak ki sírrablók, így a kutatók számára igazi kincsnek számít. Shendwa sírmellékletei között volt öt kacsa alakú edény, amelybe leölt kacsák csontjait helyezték. A kutatók az edények felnyitásakor a csontokat is megtalálták eredeti helyükön. Ám Shendwa 20 méter mélyen lévő szarkofágja, amely fából készült, mára a nedvesség miatt teljesen szétmállott.

A sír bejárata köré festették Shendwa különböző titulusait is. Ezek egyike szerint a férfi igen magas rangot töltött be, a királyi írnokok vezetője volt. A bejárat alatt vezetett le a halotti akna 20 méter mélységbe, az aknában Ré napistennek ajánlott, 30 centiméter magas mészkőobeliszk állt. A tönkrement szarkofág az akna mélyén feküdt. A fiú, Honsu sírja közvetlenül apja sírja mellett találtható. A bejárat körül láthatók Honsu titulusai, amelyek azt jelzik, hogy a magas tisztségek többségét a fiú megörökölte apjától. Ezt a sírt sajnos kifosztották. Zahi Hawass elmondta, hogy a sírok alapos vizsgálata még csak most kezdődik, és remélhetőleg számos újdonságot tartogatnak az ókori egyiptomi mindennapokról a tudósok számára.

Zahi Hawass, egyiptomi régészeti főfelügyelő leereszkedik a halotti aknába
Zahi Hawass, egyiptomi régészeti főfelügyelő leereszkedik a halotti aknába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.