Virtuális öngyilkosság és likvidálás közösségi portálon

Pár perc alatt bárki létrehozhatja profilját, hogy tetszése szerint osszon meg egyre több információt magáról. A meggondolatlanul kialakított személyiség azonban bajt is hozhat rá, a sok „ismerős” rabolja idejét, emiatt a felhasználó már változtatna virtuális életén, sőt sokszor inkább teljesen törölné fiókját. Szabadulni azonban nem könnyű.

A legnagyobb közösségi portálon, a több mint 400 millió felhasználót – abból kb. 1 millió magyart – tömörítő Facebookon virtuális közös kilépésre, drámaibban fogalmazva demonstrációs célú „tömeges öngyilkosságra” már vállalkoztak. A mintegy negyvenezer kilépőnek csak sajtóvisszhangja lett, más értelme nem nagyon volt. A legnagyobb hazai közösségi oldalon, a 4,6 millió tagot tömörítő iwiwen a T-Home kommunikációs osztályának tájé koztatása szerint folyamatos a bővülés. Kiderült, hogy a felhasználók legtöbbször személyes okokra hivatkozva töröltetik magukat, de hogy mennyien, azt nem tudtuk meg. Csak abban az esetben szüntetnek meg egy adatlapot, amennyiben az megsérti a felhasználási feltételeket – közölte Sólyom Balázs, a T-Home tájékoztatási osztályának munkatársa.

Akit csak néhány ismerőse zavar, vagy feltöltött anyagai közül törölné, mondjuk egy felvételi vagy állásinterjú előtt az őt kompromittálót, nem kell, hogy teljesen megszüntesse „virtuális lényét”, a Facebookon a Súgóközpontban tud intézkedni (Help Center). Az iwiwen a Profil szerkesztése menüpontot lehet használni a nem kívánt fotók, videók, vagy akár partnerek eltávolítása érdekében. De hogyan tudják végleg törölnimagukat a felhasználók? Több módja is van – legalábbis látszólag. (ld. a keretes írást.)

A törléshez nem mindenki jut el. Sokan azt hiszik a felfüggesztésselmár jól járnak, hiszen utána az első bejelentkezésig nem is látszik a felhasználó, azután is csak írni tud, nem lehet neki üzenetet küldeni és nem „kattintható” az adatlapja. Hiányosak a csoportjai, képei, hozzászólásai. Ám a második bejelentkezés után minden teljesen visszaáll – mondta el lapunknak Kéner Eszter informatikai szakember, aki már „függesztette fel magát”, persze csak azért, hogy a belépéstől kezdve saját adataival is bemutathassa a regisztrációs folyamatot idősebbeknek tartott tanfolyamán.

A végleges döntés jóváhagyása után azonban még mindig nem törlődik azonnal a fi ók. A Facebook.com oldal 14 napos „várakozási időt” kér, hátha meggondolja magát a felhasználó. E sorok írója nem vállalkozott a cikk kedvéért sem az „öngyilkosságra”, ezért csak mások bejegyzését tudja idézni: állítólag negédes üzenetek érkeznek ilyenkor ismerőseink fotójával: „biztos, hogy törölni akarod magad, hisz akkor „hiányozni fogsz nekik””???

A saját adatok törlésénél könnyebb mások „likvidálása”. Töröltették ugyanis a hazai Facebook-közösség talán legjelentősebb akciót végrehajtó alakjának adatait. Mernyó Ferenc, akinek több mint 4000 (!) portálbeli ismerőse van, „Pics to You” felhasználónéven indított csoportot, Dóczi Tóth Eszterrel egyidejűleg,  június 22-én. Ez lett az a csoport,melynek kezdeményezését nem sokkal később a kormány is napirendjére tűzte: vagyis hogy „Mondjunk le az aug. 20-i tüzijáték élményéről az árvízkárosultak javára”. A csoportnak pár hét alatt több mint negyedmillió tagja lett. Mernyó Ferenc adatlapját július 3-án hirtelen törölték.

„Több százmillió rekordot tartalmazó adatbázist nem emberek kezelnek, hanem automaták, – mondta el lapunknak az ötletgazda, „civilben” informatikai szakember. Valakinek útjában volt ez a kezdeményezés, és egy másik – nem nyilvános – összefogást szervezett, kihasználva a Facebook szabályzatát. Ha ugyanis a közismerten sértő tartalmakat (meztelenség, szexuálisan tolakodó képek, erőszak, uszítás stb.) közlő felhasználót „feljelentik”, akkor a program őt automatikusan törli, de nem ellenőrzi, hogy ténylegesen tett-e közzé ilyen tartalmakat. „Jogorvolat pedig nincs beépítve a robotok agyába… Olyan ez, mintha egy bíró előtt 10 hamis tanú állítaná, hogy öltem, és a bíró meg sem kérdezné, van e hulla, csak kiszabná az ítéletet. Elvégre 10 (hamis) tanú nem tévedhet egyformán. Én viszont szeretném visszakapni az adataimat, a kapcsolati hálómat” – mondja Mernyó Ferenc, aki további szolidaritási akciókat is szervezne. – Az informatikai szakember nem adja fel, harcol az adataiért, a virtuális „életéért”. Ki lehet a likvidálás mögött? A kommentezők kombinálnak…

Hogyan töröljük magunkat a Facebookról?

A Felhasználói fiók beállításoknál a „Fiók felfüggesztése” gombra kell kattintani. (angolul: Account -> Account Settings ->Deactivate Account.) Ha valaki erre kattint, attól kezdve a profilja nem lesz elérhető, nem kap üzeneteket, közösségi oldalnak sem lesz tagja, de bármikor újra visszatérhet, adatait megőrzik. Ha a másik, végleges megoldást választja, a Felhasználói fiók-Súgóközpont (angolul: Account--> Account Settings -> Help Center) keresztül be kell gépelni a „ delete my account”-ot. Az ekkor megjelenő hivatkozás után itt kell jóváhagyni a végleges döntést. A legtöbb magyar az iwiwet használja, ahol jóval egyszerűbb a törlés: A Profil szerkesztése menüpontban a Profil törlésére kell kattintani. Itt még egyszer a jelszó, pár szó arról, hogy miért megyünk el (opcionális), és itt már nem is létezünk.

A Facebookról letiltott Mernyó Ferenc nemzetközi segélyakciójának honlapja
A Facebookról letiltott Mernyó Ferenc nemzetközi segélyakciójának honlapja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.