Kalózkodás a parlamentben

A hír ezúttal tényleg meghökkentő: a svéd Kalózpárt jóvoltából az ottani parlamentben működhetnek ezentúl a Prate Bay (az egyik legismertebb és legnépszerűbb torrentoldal) szerverei. Az igazán izgalmas azonban a háttér: a szerzői jogok körüli harc, illetve a svéd jogrend közelebbi ismerete nélkül az információ nehezen lesz érthető.

A Pirate Bayt egy sok sebből vérző és régóta húzódó eljárásban épp Svédországban ítélték hatalmas, a működését ellehetetlenítő kártérítésre. Az azóta „hontalanként” országról országra vándorló (vagy inkább menekülő) szolgáltatást a kiadói lobbi erőteljes, perfenyegetésekben és razziákban megnyilvánuló nyomása miatt senki sem meri tartósan befogadni. A bolyongás azonban végetérhet, és a Pirate Bay viszszatérhet Svédországba, méghozzá biztos helyre, a parlamentbe. A Riksdag meglehetősen autonóm intézmény, amelynek sérthetetlenségét a svéd hatóságok igen komolyan veszik, ha tehát egy parlamenti párt védőszárnyai és a képviselői immunitás oltalma alatt valóban beköltöznek a szerverek, onnan aligha fogják kiebrudalni őket. Ehhez azonban az is kell, hogy a Kalózpárt a szeptemberi svédországi választásokon túllépje a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Az Európai Parlamentben már képviselettel rendelkező Svédországban a harmadik erőnek számító párt az internetes információ- és tartalomcsere szabadságáért küzd. Álláspontjuk szerint a tartalommegosztás egyrészt állampolgári jog, másrészt a szabad felhasználás körébe tartozik (vagyis nem számít közzétételnek), így a jelenlegi szerzői jogi szabályokkal sem ellentétes. A Kalózpárt úgy véli: az internet szabadsága – amit szerintük a szerzői jog elavult értelmezéséhez ragaszkodó kiadók veszélyeztetnek – Svédország elsődleges érdeke, és a technikai fejlődés, illetve a demokrácia egyik alapfeltétele. A mostani fellépés nyomán kevesen vonják kétségbe, hogy a párt valóban bekerül a törvényhozásba

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.