Mérőcölöpök a mederben

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Vízügyi Kirendeltség közös kutatásaival a tó hidrometeorológiai és vízminőségi változásait vizsgálja.

A Life–III Environment uniós program lehetővé tette a Balatonban és a part mentén automata vízszintregisztráló, meteorológiai és vízminőségi szenzorok működtetését. Az egyik kísérleti állomás a siófoki öböl közepén található. A 16méter hoszszú cölöpöket a Balaton medrének három pontjában rakták le úgy, hogy hat méter az iszapban, négy a vízben, a többi a felszín fölött helyezkedik el. Az utóbbi műszerek egyszerre mérik a napsugárzás mértékét, valamint a vízről visszaverődő sugarak mennyiségét. Rögzítik a széllökések irányát és nagyságát, regisztrálják a víz fölötti hőmérsékletet. A víz alatti egységek mérik a kékalgák mennyiségét, (kékalga a-klorofill-koncentráció), a zöldalgák mennyiségét (zöldalga a-klorofill-koncentráció), a víz kémhatását (pH), a vezetőképességet, a vízhőmérsékletet, a zavarosságot, valamint a víz oldottoxigén-tartalmát.

Az adatszolgáltatás minden műszerről folyamatos, az interneten tízperces frissüléssel megtekinthető. A vízminőségi paraméterek megbízhatósága a folyamatos algásodás miatt alacsonyabb, mint a meteorológiai és hidrológiai adatoké, de kiegészítve a hagyományos vizsgálati adatokkal a rövidebb időtartamú (napon belüli, néhány napos) változásokat jól jelzik. Télen a cölöpök a mederfenéken „alusszák téli álmukat”.

A műszerek csak egy blokkját képezik az úgynevezett online-monitoringnak, ami magába foglalja a viharjelzést, a forgalomelterelést, a turistairányítást is. Ennek segítségével lehetővé vált a zsúfoltság enyhítése, strand-, illetve vonzerő-értékelés, vízminőség-előrejelzés, kilendülés-előrejelzés, valamint számos olyan információ, amely hatékonyan segítheti a fejlesztéspolitikát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.