A Balaton éke: Tihany

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területe mintegy 85 ezer hektár, ebből 16 ezer fokozottan védett. A park Akarattyától a Kis-Balatonig fogja egységbe a táj természeti és kulturális értékeit.

Területén közel 250 madárfajt figyeltek meg. Nagyobbik részén erdővel borított területeket, kisebb részén viszont dolomit sziklagyepeket és lejtősztyeppéket találhatunk a Keszthelyihegységben. A Tihanyi-félsziget volt az ország első tájvédelmi körzete; már 1952-ben védetté nyilvánították. Tihanyban és Badacsonyban természetvédelmi és geológiai tanösvény áll az érdeklődők rendelkezésére.

A nemzeti park területei közül legrégebben védett a Tihanyi-félsziget 16 négyzetkilométernyi területe. A növény- és állatvilág ritka értékei a viszonylag enyhe, mediterrán jellegű helyi klímának köszönhetik jelenlétüket. A száraz, molyhos tölgyes-, virágos kőris-, cserszömörcés erdők különösen ősszel festőiek. A félsziget ritka fészkelő madara a füles kuvik, de a nyári esték hangoskodó énekes és manna kabócái is ezekben az erdőkben élnek. Tihany történelmi vonatkozású múltja is egyedülálló. A bencés apátságot Tihany kelet felé meredeken leszakadó szélén alapította I. András király. Az apátság temploma nemcsak a környék, hanem Magyarország egyik jelképe is.

 

Hűvös volt – a vulkáni eredetű krátertónál is...
Hűvös volt – a vulkáni eredetű krátertónál is...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.