Vizeletből látható az autizmus?

Bár az autizmus tünetei már öt hónapos korban megjelenhetnek, a biztos diagnózis csak 2–3 éves korban lehetséges. Egy új felfedezéssel a betegség idejekorán kimutatható.

Feltehető, hogy összefüggés van a bélbaktériumok (Clostridiumok) által termelt anyag, vagy anyagok és az autizmus kialakulása között. Nemrég fedezték fel, hogy a veszélyeztetettek vizeletében jellemző kémiai anyagok szaporodnak fel. Ez lehet a diagnosztikus feltétele annak, hogy a fokozott betegségkockázat már csecsemőkorban felismerhető legyen.

Régóta tartja magát az a hipotézis, hogy az autizmus kialakulásában bélbaktériumokból származó anyagok játszanak szerepet. Ezt most Jeremy Nicholson és kutatócsoportja egyértelműen igazolta. A bélbaktériumokkal való kapcsolat a magyarázata a gyomor-bélrendszeri panaszoknak, feltűnő hasi fájdalmaknak, hasmenésnek is, ezeket a betegség kezdetekor gyakran tapasztalják a szülők és orvosok.

Az Imperial College London egyetem kutatói 39 autista gyermek vizeletét vizsgálták meg és a leletet összehasonlították 28 egészséges testvérük, továbbá 34 nem rokon, ugyancsak egészséges gyermek adataival. A tanulmányról a Journal of Proteome Research című lap ad hírt. Az autisták vizeletében a többi között egy N-methyl nicotinamid (NMND) nevű anyag sokkal nagyobb koncentrációban van jelen, mint egészségesekében. Tudnivaló, hogy ez az anyag nagy valószínűséggel a Parkinson-kórban is szerepet játszik. Jeremy Nicholson hangsúlyozza: az új adatok, noha baktérium termelte anyagról van szó, semmilyen formában nem erősítik meg azt a tévhitet, hogy az autizmust védőoltások okozhatják.

Úgy látszik, a betegség kifejlődésében fontos pillanat, amikor az agy fejlődés bizonyos időszakában a bélbaktériumok által termelt toxinok egyidejűleg vannak jelen a szervezetben. Egyfajta kölcsönhatás kell. Hogy egészen pontosan e toxinok közvetlenül, vagy más módon vezetnek autizmushoz, most még nem lehet tudni, ez további kutatások tárgya.

Ami biztos: akár van közvetlen közük a Clostridium-baktériumok által termelt anyagoknak az autizmus kiváltásához, akár nincs, az NMND a vizeletben kórjelző, és alapja egy később kifejlesztendő egyszerű kémiai tesztnek.

Derric MecFabe, a kanadai Western Ontario egyetem munkatársa egy pennsylvaniai tudományos konferencián elmondta, Nicholson eredményeit erősítik azok a patkánykísérletek is, amelyek során Clostridium-baktériumok által termelt rövid láncú zsírsavakkal autizmusra jellemző elváltozásokat lehet létrehozni.

A korai diagnózis emberen azért fontos, mert minél korábban elkezdik a viselkedésterápiát, annál inkább várható, hogy a beteg életvezetése az egészségest megközelítően alakítható.

Minél korábban kezdik a terápiát, annál valószínűbb az egészségesekét megközelítő életvezetés
Minél korábban kezdik a terápiát, annál valószínűbb az egészségesekét megközelítő életvezetés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.