Ámbráscet a perui sivatagból

Persze nem egy szárazföldi életvitelre szakosodott, ma élő fajról van szó, hanem egy 12-13 millió évvel ezelőtt létezett, féktelen ragadozóról, amelynek rekonstruált maradványairól most számolt be a Nature.

Valóban brutális volt ez az ősámbráscet, hiszen a valaha élt ragadozók között ennek a fajnak lehetett a legnagyobb harapása. Volt is mivel trancsírozni: a Moby Dick című regény szerzőjéről, Herman Melville-ről elnevezett Leviathan melville nevű ősállat három méter hosszú koponyájában 36 centiméteres fogak ültek. Az alsó és a felső állkapocsban is tűéles fogakkal felszerelt cet maradványait a perui Pisco-Ica nevű sivatagban találták meg. A cet mellett bálnák, delfinek, cápák, teknősök, fókák és tengeri madarak csontmaradványai is előkerültek.

Az őscet egy húszméteres őscápával, a Carcharocles megalodon nevű másik csúcsragadozóval uralta akkoriban az óceánokat. Az őscet hatalmas állkapcsával kisebb bálnákat is halálra tudott sebezni. Könnyen megtehette, hiszen ilyen fogazattal hatalmas darabokat tépett ki áldozatából. „Nem hiszem, hogy korábban találtunk volna ehhez fogható nagyságú fogakat” – nyilatkozta a kutatást irányító Olivier Lambert, a párizsi Természettudományi Múzeum paleontológusa. A holland, belga, francia, olasz és perui kutatókból álló csoport szerint az ősragadozó hossza 13,5–17,5 méter között lehetett, nagyjából akkora, mint a ma élő nagy ámbrásceté.

A leletek a limai Természettudományi Múzeumba kerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.