Vége az űrversenynek

Egy korszak, az űrsiklóké, hamarosan lezárul és egy másik, mégis embert juttatunk a Marsra, hamarosan megkezdődik – ez a legfőbb üzenete az új amerikai űrprogramnak.

A NASA mindent megtesz azért, hogy az űrrepülőgép-flotta nyugdíjba menetele minél jobban elhúzódjon. Az elképzelések szerint az idén október végén, majd jövő év februárjának utolsó napján indítanak – most úgy tűnik, utoljára – űrsiklót a nemzetközi űrállomáshoz. Közben a Fehér Ház meghirdette az új amerikai űrpolitikát, amelynek legfontosabb eleme a nemzetközi együttműködés erősítése, valamint az, hogy Amerika mégis űrhajósokat küldene a Marsra.

Az új amerikai űrpolitika óriási fordulatot jelent az eddigiekhez képest, hiszen Barack Obama elnök megválasztása után nem sokkal törölte elődje Marsutazást is magában foglaló űrvízióját. Most pedig megszületett az a döntés, hogy az eredetileg tervezett 2015-ös dátum helyett legalább 2020-ig szeretnék folytatni a munkát az űrállomáson.

A NASA saját űrhajót is fejlesztene, amellyel a Hold pályáján túli égitestek is tanulmányozhatók: 2025-ben egy kisbolygót látogatnának meg az új űreszközzel. S végül Amerika 2030-ra mégis szeretne embert küldeni a Marsra – a Holdra való visszatérésről nem szóltak.

 

A nyugdíjba készülő Atlantis
A nyugdíjba készülő Atlantis
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.