Fertőző vuvuzela

Dél-Afrikában nem sikerült betiltatni a focit lármával ölő, vuvuzela nevű népi hangszert. Pedig nemcsak a játéknak – az egészségnek is árt.

A Der Spiegel német hetilapnak nyilatkozó Ruth McNerney, a London School of Hygine and Tropical Medicine neves biológuskutatója bizton állítja, hogy az afrikai trombita megszólaltatásakor sokszorosára nő a fertőzésveszély.

Önkéntes „fújóknál” műszeres csíraszámlálással bebizonyította, hogy a vuvuzelából kifújt levegővel négyszázszor több kórokozó baktérium szóródik szét a környezetben, mint amennyit köhögéssel, tüsszöggésel vagy akár folyamatos kiabálással a levegőbe juttatunk. Márpedig ha kilencven percig egyfolytában bömböltetik a vuvuzelát, akkor a több tízezres zsúfolt stadionokban nemcsak hangos monoton zümmögéssel, de baktériumokkal is bombázzák a környezetükben lévőket.

Arra az ellenérvre, hogy a meccsekre azért mégsem a kórházi fertőzőosztályok betegei vonulnak ki, McNerney-nek az az ellenérve, hogy ez egyáltalán nem olyan egyértelmű: Dél-Afrikában jelenleg tél van, hideg, és rengeteg a hurutos, megfázásos megbetegedés. Ráadásul az afrikai államban kanyarójárvány is zajlik. Márpedig ez utóbbi fertőző, és korántsem csak a gyerekeket megbetegítő kiütéses betegségnek a kórokozója szintén cseppfertőzéssel terjed. Csekély vigasz, hogy az Afrikában nem kevésbé gyakori tébécét ily módon elkapni gyakorlatilag nem lehet, mert a kórnak egy labdarúgó-mérkőzésnyi időtartamnál sokkal hosszabb ún. expozíciós, tehát a kórokozókkal való érintkezési időre van szüksége.

A hangszert betiltatni még a nagy hatalmú tévés társaságoknak sem sikerült, nem valószínű hát, hogy a tudós szava bármely illetékest különösebben megrázná. Bár McNerney csendesen megjegyezte, hogy azért Nagy-Britanniában egyes sportrendezvényeken elérték a vuvuzela használatának leállítását. A naiv tudós vuvuzelaetikettet javasol: aki nem teljesen egészséges, ne menjen ki a meccsekre, vagy legalább ne fújja ott az afrikai zajgépet.

 

Nem csak zajjal, baktériumokkal is bombáz
Nem csak zajjal, baktériumokkal is bombáz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.