Nincs ingyenlaptop

A múlt havi spamhíradó „kétségbeesett” spammerekről írt: mivel a szűrők egyre jobbak, a felhasználók pedig egyre dörzsöltebbek, a kéretlen ajánlatok küldözgetői számára egyre több a kudarcélmény. Az olcsó Viagra és Rolex a jelek szerint már nem mindenható, ám van egy kulcsszó, ami továbbra is beválik: az ingyenesség.

Sokan bedőltek a napokban annak az álhírnek, amely szerint az Ericsson promóciós laptopokat osztogat: ha szeretnénk egyet, csupán nyolc címre tovább kell küldenünk az üzenetet, és már várhatjuk is az Ericsson T18-as készüléket. Ha pedig húsz ügyfelet szervezünk magunk alá a láncba, egy Ericsson R320 lesz a jutalmunk.

A módszer leginkább a hiszékeny emberek mailcímeinek begyűjtésére, illetve a vírusok terjesztésére alkalmas. Arra viszont biztosan nem, ami az ajánlatban szerepel: a szóban forgó típusjelű készülékek régi, a kereskedelmi forgalomból már kikopott mobiltelefonok (nem pedig laptopok), és maga a svéd telefoncég is elhatárolódott az akciótól, jelezve, hogy nincs olyan nevű alkalmazottjuk, aki az üzenetben szerepel, és még csak hasonló promóciós ötleten sem gondolkodtak soha.

A trükköt kipellengérező VirusBuster pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az interneten nincsenek ártalmatlan üzenetek: ha egy küldemény fölösleges, akkor garantáltan kárt okoz, hiszen terheli a levelezőszervereket, és elvonja a figyelmet meg az időt a hasznosabb tevékenységektől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.