Csúcskamera lesi az eget

Féléves sikeres próbaüzem után a Hawaii-szigeteken teljes kapacitással működik az az 1,8 méteres távcső, amely a világ legnagyobb digitális kamerájával kutat többek között a Földre veszélyes aszteroidák után.

A Mauin található 3000 méteres Haleakala csúcson működő teleszkóp fő feladata, hogy az 1,4 gigapixeles digitális kamerájával minden éjszaka a Földet potenciálisan fenyegető kisbolygók és üstökösök után kutasson. A hírek-csillagászat.hu portál jelentése szerint havonta az égbolt egyhatod részének szisztematikus átfésülése természetesen egyéb eredményekkel is jár. A rekordméretű kamera minden éjszaka ötszáznál is több felvételt készít majd, ami körülbelül négy terabyte – közel ezer DVD kapacitásának megfelelő – adatmenynyiséget jelent. A kamera a valaha épített legnagyobb digitális leképező eszköz. 1,4 milliárd képeleme egy 40 cm oldalhoszszúságú négyzetet fed le.

A projekt kutatóinak előrejelzése alapján a következő három év során a munka eredményeként százezer új aszteroida felfedezése és veszélyességének elemzése várható, de ötmilliárd csillag és ötszázmillió galaxis is katalógusokba kerül, sőt aNeptunuszon túli objektumok új populációja is kameravégre akadhat, mivel a műszeregyüttes a Naprendszer külső tartományai esetleges bolygó méretű égitestjeinek meghatározására is képes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.