Cápák szűznemzéssel

Ha nem találsz párt, próbálkozz szűznemzéssel! Nemcsak a levéltetvek, hanem gerincesek is képesek rá, a cápák legalábbis biztosan.

Az aszexuális szaporodásmód valószínűleg egy extrém túlélési stratégia náluk, amelyet nemrégiben minden kétséget kizáróan bebizonyított egy nemzetközi kutatócsoport. A Journal of Heredity című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a cápák akkor is képesek a szaporodásra, ha soha életükben nem találkoznak hímekkel.

A Detroiti Zoológiai Intézet már 2001-ben hírül adta, hogy sávos bambuszcápájuk rejtélyes módon utódot hozott létre apa nélkül, de született így fogságban tartott pörölycápa is.

A genetikusok apasági vizsgálatokkal bizonyították, szó sincs arról, hogy a fogságban tartott cápák éveken át tároltak korábban begyűjtött hímivarsejteket.

A szűznemzéssel létrejött utódok mind nőstények, melyek kizárólag anyai géneket, illetve annak is csak a felét hordozzák. A szegényebb genetikai állomány ellenére azonban nagyon is életképesek, hisz a zoológiai intézet cápái már ötévesek voltak, amikor átszállították őket máshová. A cápáknál ez a túlélési stratégia valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy ezek az ősi porcoshalak több százmillió éven át fennmaradjanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.