A védő koleszterinből is megárt a sok

Egy, a „védő” (HDL-) koleszterin szervezetbeli szintjét emelő új gyógyszer kipróbálását azért kellett leállítani, mert világossá vált, az emberek egy részében az is ártalmas, ha a vérben a „jó” koleszterinből van sok.

Ugyancsak meglepődtek azok a kutatók, akik a Pfizer gyógyszercég által kifejlesztett vegyületnek, a HDL-koleszterint gyarapító torcetrapibnak bombasikert jósoltak, mert kiderült, az esetek egy részében az emelkedett HDL-koleszterinszint nemhogy nem nyújt védelmet, de egyenesen fokozza az angina pektorisz, az infarktus és a szívhalál kockázatát. Az emberi próbákat 2006-ban le kellett állítani.

Minden eddigi elképzelésünkkel szembemegy, ha nem mindenkire érvényes, hogy a „jó” koleszterin megvéd az érelmeszesedéstől – nyiltakozta James Corsetti professzor, a rochesteri egyetem patológus kutatója, aki az elemző adatokat az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szaklap májusi számában publikálta.

Ismernünk kell a módját, miként kell kiszűrni azokat az embereket, akiknél – a többségtől eltérően – a vér megemelkedett HDL-koleszterinkoncentrációja kedvezőtlen, már csak azért is, nehogy őket ilyen típusú vizsgálatokba bevonjuk – figyelmeztetett Charles Sparks, a közlemény társszerzője.

Minthogy magas HDL-koleszterin-koncentráció mellett az egészségügyi kockázatok növekedése csak bizonyos emberekre jellemző (a többségre nem), a gyógyszerek kutatása tovább folyik. [A koleszterin a vérben fehérjékhez kötődik, ezek megkülönböztetésére szolgál az LDL (low density lipoprotein), illetve a HDL (high density lipoprotein) kémiai elnevezés. Az utóbbi fehérje-zsír komplex azért „jó”, mert a koleszterint a zsírral túltelített érfali sejtekből elszállítja, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát].

Az új kutatások szerint a HDL-koleszterin ténylegesen csak azoknál a betegeknél fokozza a betegségek kialakulásának kockázatát, akiknél az érelmeszesedésre, mint gyulladásos folyamatra jellemző fehérje, a c-reaktív protein (CRP) egyidejűleg nagy koncentrációban kimutatható.

A Corsetti vezette kutatócsoport szívrohamot elszenvedett betegek közül a CRP- és a HDL-koleszterin-meghatározás segítségével korábban sikerrel választott ki egy csoportot, akiken a HDL-koleszterin szintjének gyógyszeres emelése kockázatos lett volna. Egy másik, egészségeseken végzett nemzetközi klinikai vizsgálatban ugyancsak elkülöníthetők voltak az ilyen betegek.

A Merck gyógyszercég a közelmúltban tette közzé, hogy 2011-ben egy újabb gyógyszerhatóanyag, az anacetrapib kipróbálását kezdi el.

Nem arról van szó tehát, hogy a HDL-koleszterinnek ne volna kockázatcsökkentő hatása, csupán arról, hogy ez sajnos nem minden emberre érvényes.

Nem mindenkire érvényes az aranyszabály
Nem mindenkire érvényes az aranyszabály
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.