„Kenyértelen” Veresegyház? A múlté

A Budapesttől 27 kilométerre fekvő település átlagos vidéki városnak tűnik, ám tartogat meglepetéseket. Főutcáján pezsgő élet van, sőt dugó! Az egykor szegény falu befektetéseinek köszönhetően mára iparából él, lakossága az elmúlt 20 évben négyszeresére nőtt, ma 16 ezer főt számlál.

A lenyűgöző változás 1987-ben a termálkútfúrással kezdődött. A geotermikus közmű kiépítésével a kút vízhozama a városháza, a művelődési ház, az innovációs központ, a városi kórház és az összes iskola, összesen 34 közintézmény fűtésére lett elegendő, amivel a város évi 40-60 millió forintot takarít meg, valamint áruba bocsátaná az így felszabadult széndioxid-kvótáját is.

A kút nyújtotta előnyök arra sarkallták a vezetést, hogy újabbat fúrjanak. Uniós pályázatot nyújtottak be egy második termálkút kialakítására. A hálózat 650 millió forintos bővítése további évi 1,2 millió köbméter földgáz megtakarítást tenne lehetővé. A legfrissebb hírek szerint a pályázatot már meg nyerték, így a kiadások 50 százalékát az EU állja. Tervezik egy ötcsillagos termálszálló létesítését, fűtését a felszínre hozott forró vízzel biztosítanák.

Veresegyház példa lehet sok magyar településnek; kitartással, nem kevés odaadással, no meg geotermikus energiával a legszegényebb faluból is sikeres, modern város válhat. „Egy jó vállalkozás elindításához csak bátorságra és jó ötletre van szükség” – vallja Pásztor Béla, hazánk minden bizonynyal legrégebben hivatalban lévő polgármestere, aki négy évtizede irányítja a várost.

Veresegyházon 1993-ban kezdték el a geotermikus fűtési rendszer kialakítását. Az első hálózatra kapcsolt intézmény a Fabriczius József Általános Iskola volt. A geotermikus közmű 1987 és 2007 közötti beruházások eredményeként jött létre, melynek összköltsége 2007-es árszinten 598 millió forintnak felel meg, megtérülése támogatással mintegy hat év.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.