Helyére kerül-e a Neumann-stukkó?

Mi történik Neumann János családjának egykori házával? Március közepén aggódó hangú levél érkezett a modernkori számítógép atyja nevét viselő számítógép-tudományi társasághoz. Bontják a budapesti Szabadság-hegyen álló épületet!

Kovács Győző, a társaság volt főtitkára, a magyar számítástechnika egyik úttörője, lapunknak elmondta, mivel jelentős tudománytörténeti emlékről, Neumann János családjának nyaralójáról szólt a levél, nekilátott, hogy felderítse a helyzetet.

Ez a villa az Eötvös úton áll, és Neumannék a harmincas évekig, a család emigrációjáig használták. A háború után államosították, és honvédségi, vagy kémelhárítói célra használták, de Kovács Győző azt sem zárta ki, hogy az ÁVO rendezkedett be a falai közt. A tetőre állított óriási antenna mindenesetre valami ilyesféle célra utalt. A hajdan gondozott kert egyik sarkába mellesleg egy iszonyú ronda épületet húztak fel.

Amikor 1983-ban Neumann János testvére, Neumann Miklós több mint negyven év után hazalátogatott, a villát még nagyjából eredeti állapotában láthatta, igaz, mind az ötvenes években felhúzott épület, mind maga a villa már gyermekotthonként szolgált. Nagyjából, mert időközben ugyan a padlást beépítették, de az épület falában még megvolt a Neumann család címerét, valamint a gyerekek totemállatait ábrázoló, valószínűleg a lépcsőházat megvilágító híres Róth Miksa-üvegablak.

A rendszerváltozás után felgyorsultak az események. A házat a kerületi önkormányzattól nem igazán tisztázott módon egy vállalkozó szerezte meg.

Átalakítások kezdődtek, s szép sorban minden eredeti építészeti finomságot eltávolítottak. Így a vállalkozó az ablakkereten elhelyezett kakas, nyúl és cica stukkófigurákat is leverette, melyek a Neumann gyerekek „totem” állatai voltak: János volt a kakas, Mihály a nyúl és Miklós a cica – meséli Kovács Győző, aki annak idején megpróbálta ezeket megmenteni, de hiába. A nevezetes üvegablak is eltűnt, ezt később a Róth Miksa Múzeum igazgatója mutatta meg a Neumann-hagyaték lelkes és fáradhatatlan kutatójaként számon tartott szakembernek. Hogy kitől vette, nem árulta el, de legalább ez az érték megkerült és ma is a múzeum egyik dísze.

Még a 2003-as Neumann-centenárium megünneplésére készülve felmerült, hogy a Neumann-villát az állam ismét szerezze meg és ott egy Neumann János műveinek, illetve a magyar informatika eredményeinek otthont adó múzeumot és informatikai archívumot, valamint dokumentumtárat helyezzenek el. Ehhez Kovács Győző megkapott bizonyos Neumann-dokumentumokat Amerikából, Neumann Miklóstól, amelyeket ideiglenesen a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában helyeztek el. A washingtoni kongresszusi könyvtár Neumannarchívuma is hajlandó lett volna lemásolni és Magyarországnak átadni az ott lévő öszszes Neumann-dokumentumot. Sőt, Neumann János hajdani munkahelye a princetoni Institute for Advanced Study Neumanndokumentációját is lemásoltathattuk és elhelyezhettük volna a budapesti Neumannarchívumban – emlékezik Kovács Győző.

S jóllehet az ingatlan tulajdonjoga az állam kezébe került, a tervből – oly sok más nagyívű ötlettel egyetemben – nem lett semmi, ahogy Kovács Győző másik ötletéből sem, mely a volt kémelhárító épületébe egy általános és középiskolás diákok részére kialakított szoftverfejlesztő központot álmodott.

A következő és utolsó fejezet már a mostani. Kovács Győző arra a hírre, hogy bontják az épületet, azonnal a helyszínre sietett. Kiderült, hogy az ingatlan ismét magánkézbe került, de ezúttal úgy tűnik, jó kezekbe. Az új tulajdonos, egy ingatlanberuházó és befektető cég a két tornyot azok rozoga állapota miatt csak ideiglenesen bontatta le, ahogy a statikailag megromlott állapotú villát is az eredeti tervek szerint építik újjá. A melléképület is eltűnik, helyén a kertet állítják helyre. Épül ugyan egy mélygarázs, egy új épület és egy úszómedence is, de a főépülettől kissé távolabb. Helyükre kerülnek viszont a villa részben kijavított és megtisztított kődíszei – Kovács Győző elmondta, hogy a beruházó biztostotta, a múzeum segítségével a Róth Miksa-féle üvegablak hiteles másolatát is elhelyezik az épületen, és a földszinti ablakok fölötti nevezetes stukkó állatfigurák is visszakerülhetnek –ahogy eredeti állapotában építik meg az épület előtti csobogót és a kis fürdőmedencét is, ami már nagyon régen nem működött. A külképviseleti rezidencia céljaira szánt épület így, ha nem is Neumannemlékházként, de legalább szinte hajdani szépségében marad fenn. Sőt még illő emléktábla is őrzi majd a falon a nevezetes villa múltját.

Róth Miksa nevezetes üvegablaka a Neumann család címerével, benne a három állatfigurával
Róth Miksa nevezetes üvegablaka a Neumann család címerével, benne a három állatfigurával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.