Bankkártya helyett mutatóujj

Európában mostantól – igaz még csak a lengyel BPS SA bankhálózat varsói központjában – nem baj, ha az ATM-ből pénzt felvenni kívánók otthon felejtik a kártyájukat. A múlt héten ugyanis, kontinensünkön elsőként, ott állítottak üzembe egy, a számlatulajdonost az ujjlenyomatával azonosító Dakti-ATM-et.

Az elsőként a bank honlapján közzétett hírt a lengyel sajtó mellett még olyan távoli orgánumok is közölték, mint például a Montréal Gazette.

Az ujj bőrének redőzetét felismerő, s az azonosítóba a számlatulajdonos által már leadott etalonnal összehasonlító szerkezetet a Wincor Nixdorf fejlesztette ki és a Hitachi gyártja.

Az ilyen gép azért már nem világújdonság, hiszen 2007-től használják Délkelet-Ázsiában, ahol nagyon sokfélék az írásjelek és nagyfokú az írástudatlanság is.

A bemutatón Krzystof Jagielski igazgató bejelentette, hogy az év végéig további négy bankjukban szerelnek felDakti-ATM-et, jövőre pedig 365 lengyelországi fiókjuk közül már 200-ban lehet kártya nélkül pénzt felvenni. Persze csak akkor, ha az illető tudja a PIN számát és az ujját az érzékelő-felületre rányomva be is pötyögteti a számgombokkal.

A használat után az átlátszó érzékelő-felületről egy beépített törlő tisztítja le a pénzt felvevő ujjlenyomatát s teszi a következő ügyfél számára fogadóképessé.

A PIN számot azért tudni kell
A PIN számot azért tudni kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.