Olcsóbb adatroaming

Lassan, de – tendenciájában –biztosan követik a magyar mobilszolgáltatók azt az uniós előírást, amely szerint egy megabyte-nyi adat roaming továbbítása semmilyen körülmények között sem kerülhet többe egy eurónál (jelen állás szerint 273 forintnál). Ilyen „olcsó” tarifát ugyan egyetlen társaság sem kínál, ám az érintett cégek sorra jelentik be az árcsökkentéseket, és a számlalimit-szolgáltatások bevezetésével a külföldi (akár sok százezres) horrorszámlák megelőzésében is segítenek.

A Pannon a héten drasztikusan, 250-ről 59 forintra csökkenti 100 kilobyte-nyi adatforgalom roamingtarifáját (Európán belül, az 1-es díjzónában). Hasonló lépést tett nemrég a T-Mobile is, és a Vodafone is kínál a saját előfizetőinek olyan csomagot, amelyben viszonylag olcsón, 84 forintért számláznak 100 kilobyte adattovábítás után. Ezek az árak ugyan még messze járnak az 1 euró/1 MB uniós plafontól, a tendencia iránya azonban mindenképpen biztató – ráadásul az Európai Bizottság is többlépcsős csökkentést ígért.

Szintén (relatíve) ügyfélbarát lépés a különféle elnevezésű roamingfigyelő szolgáltatások bevezetése: amikor a roamingszámla elér egy (csomagtól és szolgáltatótól függően előre beállított vagy automatikus) határt, a mobilcég letiltja a további barangolást, megelőzendő, hogy esetleg figyelmetlenség miatt kelljen egy fél autó árát kifizetni, mondjuk, a külföldi filmletöltésért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.