Új Office: jobb későn?

Nagyjából féléves csúszással, de – az eddigi tesztek szerint meglepően jó minőségben – a napokban megjelenik az Office 2010. A program lényegesen használhatóbb és „emberbarátabb” az elődeinél, ami részben nyilván a konkurencia erősödő nyomásának köszönhető, ám –mivel a versenytársak többsége ingyenes – a színvonal már nem garancia a sikerre.

Word, Outlook, Excel, PowerPoint – az átlagos felhasználó számára ezek az alkalmazások jelentik az Office programcsomagot. Ezeket nézve viszonylag könnyen megragadható, hogy miben más a Windows 7 árnyékában, csendben elkészült új Office, mint a korábbiak. A Wordből például valódi dokumentumszerkesztő lett, vagyis egy igényesen összeállított, képekkel, grafikai elemekkel, diagramokkal tarkított publikáció elkészítéséhez nem kell további segédprogramokat elindítani. Az elkészült dokumentumok között vizuálisan is böngészhetünk, és van már beépített fordító is a többnyelvű munka érdekében.

Az Outlookot végre normálisan lehet szinkronizálni a többi levelezővel. A levelek grafikailag is testre szabhatóak lesznek, a program pedig nemcsak e-mailt, hanem faxot és hangüzenetet is tud fogadni.

Az Excelről dióhéjban annyit lehet elmondani, hogy gyorsabb, egyszerűbb és látványosabb. Ugyanez a PowerPointra is igaz – itt a multimédiás alkalmazások integrálása a legnagyobb vívmány.

Fontos újdonság a OneNote nevű „multimédiás diktafon” meg a Communicator, ami a munkavégzés közbeni többcsatornás azonnali üzenetküldést ,illetve az IP-telefonhívást segíti.

Az új Office tényleg jobb lett – kérdés ugyanakkor, hogy nem jött-e túl későn. Időközben ugyanis az ingyenes megoldások látványosan elterjedtek, a piacra belépett a Google, és az egyes alprogramoknak is erős kihívói támadtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.