Perelman, a különc zseni

A világ ma élő egyik legokosabb koponyáját, Grigorij Jakovlevics Perelmant nem érdeklik az elismerések. Az amerikai Clay Intézet által neki ítélt Millennium-díjat, és főleg a vele járó egymillió dollárt sem akarja átvenni. A nyilvánosságot kerülő matematikus először egy budapesti diákolimpián keltett meglepetést – csaknem három évtizede.

Perelmannak március közepén ítélte oda ezt az elismerést a bostoni Clay Intézet a Poincaré-sejtés 1904 óta keresett bizonyításáért. Az intézet 2000-ben hét régi matematikai probléma megoldásának elismerésére alapította a Millennium-díjat, és egyenként egymillió dollárt helyezett kilátásba azzal a két feltétellel, hogy a munkát tudományos folyóiratban kell közzétenni és két éven belül ne sikerüljön megcáfolni.

Az idős édesanyjával egy kicsi szentpétervári lakásban, a világtól teljesen elzárkózva, szinte remeteként élő Perelman csak az egyik feltételnek felelt meg. Válaszát a Poincaré-sejtésre két év alatt senki sem cáfolta meg, de munkáját egy neves matematikai folyóirat helyett az interneten tette közzé. „Úgy gondoltam, hogy ha hibázok, de valaki a munkám segítségével megtalálja a megoldást, annak is örülök. Soha nem állítottam, hogy a Poincaré egyetlen megoldója lennék” – indokolta meghökkentő lépését a tudós.

Az 1966-ban született matematikus Budapesten tűnt fel, amikor 1982-ben minden feladatot tökéletesen megoldva aranyérmet nyert az itt rendezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpián. A nyolcvanas évek végén kandidátusi fokozatot szerzett a Leningrádi Állami Egyetem matematikai és mechanikai karán. Ezután a Szovjet Tudományos Akadémia Sztyeklov Intézetének leningrádi részlegében kezdett dolgozni. A következő évtizedfordulón az Egyesült Államok számos egyetemén volt vendégkutató. 1996-ban visszatért a Sztyeklov Intézetbe. Négy éve feladta az állását, hogy nyugodtan dolgozhasson.

Lenyűgöző eredményei láttán 2006-ban a matematikai Nobel-díjnak tekintett, és ugyancsak tetemes összeggel járó Fieldsdíjat ítélték neki, de Perelman elutasította a díj átvételét. Sir John M. Ball, a Nemzetközi Matematikai Unió akkori elnöke Szentpétervárott próbálta rábeszélni a díj elfogadására, de két nap és tíz órányi vita után feladta. Perelman így foglalta össze beszélgetésüket:

– Azt mondta: „három lehetőség van: elfogadom és elmegyek, elfogadom és nem megyek, végül, hogy nem fogadom el. Kezdettől fogva a harmadik lehetőség mellett voltam. A díj teljesen irreleváns számomra – folytatta. – Ha a bizonyítás jó, nincs szükség külön elismerésre.

Díj helyett gombászás

A kollégái által „a világ legintelligensebb emberének” tartott Perelmanról akkor az a hír járta, hogy éppen kiábrándult a matematikából. Az átadás tervezett napján állítólag az erdőbe ment gombászni. Jól jellemzi gondolkodását az egyik nyilatkozata: „Nem hiszem, hogy bármit tudnék mondani, ami a nagyközönséget a legkisebb mértékben érdekelné. Nem arról van szó, hogy féltem a privát életemet, vagy hogy titkaim vannak. Nincsenek. Egyszerűen nem hiszem, hogy érdekelném a közönséget.” Édesanyja egyszer annyit árult el fiáról, hogy „Grisa szereti a zenét, meg a kását és a rántottát”, és nem szeret emberekkel érintkezni. Hajdani munkatársaival se nagyon tartja a kapcsolatot, ők egyébként Perelmanra mint „akusztikai terroristára” emlékeznek, mert gyakran hallgatott zenét elképesztő hangosan.

Most azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. Többen arra próbálják rávenni, hogy ha nem tart igényt a pénzre, akkor is vegye át és költse másra. Több más szervezet mellett a Meleg Otthon elnevezésű, szentpétervári gyerekeket segélyező alapítvány a honlapján közölt nyílt levélben arra biztatja Perelmant, hogy adja a pénzt a rászorulóknak. Az alapítvány munkatársai szerint a Fields-díj visszautasításával már bizonyította erkölcsi kiállását. A Millennium-díjat – meg az egymillió dollárt – már elfogadhatja.

Díszpolgár biztos nem

Ennek kapcsán több újságíró ismét próbált vele beszélni. A Daily Mail tudósítójának a zárt lakásajtón keresztül annyit mondott: „Megvan mindenem, ami kell”. Az Interfax hírügynökség munkatársának arra a kérdésére, hogy ha átvenné, mégis mire költené a pénzt, így válaszolt: „Mondom, még gondolkodom”. Azt kapásból elutasította – noha sokan támogatják az ötletet –, hogy a város díszpolgára legyen.

Három éve azért keresték, mert a korunk száz legzseniálisabb tudósát tartalmazó listán Perelmant a 9. helyre tették. A Szentpéterváron élő tudóst édesanyjánál érték el. Arcát sűrű, fekete szakáll övezte, középkék kötött sapkát, egyszerű dzsekit viselt, cipőfűzője kibomlott. Akkor sem adott a média számára értékelhető nyilatkozatot.

Bizonyításának csak az ellenőrzése két év volt a többieknek

A külsőségnél azonban fontosabb, hogy mit ért el ez a különös ember. A Poincaré-sejtés egyike a hét „millenniumi” feladványnak – ezeket tartják a matematika legnehezebb problémáinak. Perelmant persze a Clay Matematikai Intézet kiírásától függetlenül is érdekelte a rejtély. Miután nyolcévnyi visszavonultság után 2002-ben feltette az internetre az általa helyes megoldásnak vélt levezetést, két év kellett hozzá, hogy matematikuskollégái ellenőrizhessék és igazolhassák azt. Ez végül 2004-ben sikerült.

Poincaré, a XIX. és a XX. század fordulóján élt tudós, korának egyik legnagyobb matematikusa volt. Ő tette fel azt a kérdést, hogy a kétdimenziós felületekre vonatkozó bizonyos egyenletek átalakíthatók-e úgy, hogy azok háromdimenziós felületekre is érvényesek legyenek. Valószínűnek tartotta, hogy ez lehetséges, de bizonyítani nem tudta. Sejtését több, mint száz éven át sokan próbálták igazolni. Ezek a próbálkozások a matematika jelentős fejlődését hozták el már ötven éve is, de az igazi, eddig meg nem cáfolt megoldással Perelman állt elő.

A különc, a zseniális matematikus.

– Egyedül szeret lenni. Newtonra emlékeztet egy gondolat iránti megszállottsága, a magányos munka, a mások véleményének semmibevétele. Newton azonban sokkal barátságtalanabb volt. Perelman kedvesebb, de nagyon megszállott –mondta róla egyik matematikus kollégája, Mihail Gromov, aki együtt dolgozott vele a Sztyeklov Intézetben. Gromov szerint „nagy tettet véghez vinni tiszta szellemmel lehet. Csak a matematikára gondolhatsz. Minden más emberi gyarlóság. Díjakat elfogadni is emberi gyarlóság.”

Vagy alkotsz, elmélyülsz, vagy szerepelsz. A kettő együtt nem megy.

Néhány gyenge minőségű kép létezik mindössze Perelmanról, ezekből készített fotógrafikát munkatársunk, Dancsák András
Néhány gyenge minőségű kép létezik mindössze Perelmanról, ezekből készített fotógrafikát munkatársunk, Dancsák András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.