Csodaakku 700 fokon

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói egy szokatlan akkumulátor típust fejlesztettek ki, amely sokkal jobb hatásfokkal és olcsóbban tárolja az elektromos energiát.

A szokatlan az, hogy a berendezés üzemi hőmérséklete 700 °C. Ezen a hőmérsékleten mennek végbe azok az elektrokémiai folyamatok, amelyek a tárolt energiát felszabadítják, illetve feltöltik az akkumulátort. A reverzibilis kémiai átalakulás nagyon egyszerű: két komponens egyesülése és fordítva, a vegyület felbontása alkotóelemeire.

A csodaakku szerkezete nagyon egyszerű. Egy kémiailag rendkívül ellenálló tartályba antimont és rá magnéziumot rétegeztek. Feltöltéskor üzemi hőmérsékletre emelik a tartály tartalmát és megolvasztják a két elemet. Felhasználáskor ugyancsak üzemi hőmérsékleten a határrétegnél magnézium antimonid és szabad elektronok keletkeznek, és a rendszer így nagy kapacitású akkumulátorként használható. Újratöltéskor a középső réteget bontják ismét komponensekre.

Az eddigi mérések alapján az új rendszer áramleadása egy lítiumion akku húszszorosa, ugyanakkor harmadannyiba kerül. Egy kamionnal szállítható konténer méretű akkumulátor 1 megawattórányi elektromos energiát képvisel, vagyis ezer 100 W-os izzót képes egy éjszakán keresztül üzemeltetni. A másik nagy előnye, hogy a lítiumhoz képes sokkal olcsóbb komponensekből épül fel, hátránya viszont, hogy az egyik komponens rendkívül gyúlékony, a másik pedig mérgező. A fejlesztő 4–6 évre becsüli az élettartamát, ami után természetesen teljes egészében szét kell szedni és a töltet újrahasznosítható.

Az amerikai kormány kiemelt fontossággal kezeli a Donald Sadoway vezette csoport munkáját és hétmillió dollárral támogatja a kutatást. Egy francia vállalat négymillió dollárt adott azért, hogy a csapat házi körülmények között is használható változatot dolgozzon ki. Becslések szerint egy pizzásdoboz méretű eszköz napi feltöltéssel képes lenne ellátni egy családi ház folyamatos áramellátását.

Donald Sadoway és diákja, David Bradwell a laboratóriumban a tesztelés alatt álló akkuval
Donald Sadoway és diákja, David Bradwell a laboratóriumban a tesztelés alatt álló akkuval
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.