Nem „gáz”, hogy nincs gáz…

Az alig négyszáz lakost számláló faluban nagy a sikere a biomassza-fűtőműnek. Ennek a környezetbarát rendszernek a létrejötte – bár kezdetben kétséges volt a beruházás megvalósítása a falu anyagi helyzete miatt – európai uniós környezetvédelmi (PHARE-CBC), illetve Vas megyei, BM-önerőalap és osztrák környezetvédelmi támogatásoknak köszönhető.

A projektet 2003-ban kezdték előkészíteni. A megvalósíthatósági tanulmány alapján összeállt egy építészekből, környezetvédelmi szakértőkből, közgazdászokból és képviselőkből álló testület, Purker Walter polgármesternek sikerült elkészíttetni az építészetienergetikai terveket, és megszerezni a szükséges engedélyeket, ezek után nyújthatták be pályázatukat.

Az ünnepélyes átadásra 2005. október 28-án került sor. Sikerült általa a helyiek életminőségét és a környezet állapotát egyaránt javítani, munkahelyeket teremteni. Ezen túlmenően a szén-dioxid-kibocsátás közel 1200 tonnával csökken itt évente. A fűtőerőmű, melynek berendezései magyar gyártmányúak, a falu egykori termelőszövetkezetének területén található. A meleg víz szigetelt távhővezetékeken jut el a háztartásokba és az intézményekbe. A rendszer modern, teljesen automatikus üzemű, távvezérléssel felügyelhető. A falu alatt hosszú vezetékhálózat húzódik, a biomassza-erőmű 97 felhasználó hellyel (családi házak és az összes közintézmény) áll összeköttetésben. Ezek közül 65 már élvezheti a távfűtés előnyeit, a többiben a teljes csatlakozáshoz szükség van egy hőátadó állomás beszerelésére és a belső rendszer kialakítására.

Az épület két nagyobb helyiségből áll: egy kazánházból és egy nagy befogadóképességű faapríték-tárolóból. A kazánházban két, egyenként 600 kilowatt teljesítményű kazán kapott helyet, ezek százfokos vizet képesek előállítani. A két kazánnal az esetleges később csatlakozó háztartásokat is el tudják látni energiával. A berendezésbe hidraulikus működtetésű kazánetető-szállító segítségével juttatják el a tüzelőanyagot, ami csak – vegyszert nem tartalmazó – faapríték, illetve fűrészpor lehet. Az évente 116 tonnányi környezetszennyező, de legalábbis a hulladéklerakókat terhelő szénből származó hamu, illetve salak eltűnik, helyette körülbelül évi 22 tonna fahamutöbblet jelenik meg, amely alkalmas talajjavításra, bár Magyarországon egyelőre még hiányoznak erre a törvényes lehetőségek. Az égetés során keletkezett hamut nálunk ugyanis legfeljebb öt év tárolás és bevizsgáltatás után hivatalos megsemmisítő helyre kell szállítani, ezzel szemben a szomszédban az osztrák földművesek a keletkezett hamut földjeiken felhasználhatják.

Pornóapáti 1989 óta szorosan együttműködik az ausztriai Beled (Bildein) településsel, ahol faaprítékkal működő erőművük segítségével az 1990-es évek vége óta termelnek távhőt. Ennek mintájára építették meg a pornóapátiak fűtőművüket. Kapcsolatuk ennyiben nem merül ki, számos közös programot szerveznek. Többek között ilyen a tűzoltóbál, a búcsú és az évente megrendezett, sokak által látogatott Picture On (Bildein nevének angol tükörfordítása) Rockfesztivál, ami a legmozgalmasabb esemény a környék életében. Terveik között szerepel, hogy a régi katonai őrtorony helyére kilátót, és hozzá vezető utat építenek.

Legújabb projektjük a növényi olajjal és biogázzal működtetett, piros ökobusz, amely Pornóapáti érintésével Németújvártól (Güssing) Felsőőrig (Oberwart) közlekedik.

Évek óta innen fűtik a falut
Évek óta innen fűtik a falut
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.