Újra monogám a magyar túzok

Javában zajlik a túzokdürgés: ilyenkor ez a nagy testű, de félénk és emberkerülő madár viszonylag gyakran kerül szem elé. Ezért a madarászok hagyományosan a párválasztási-párosodási időszakot használják fel az állomány felmérésére. Az idei számlálás megtörtént: a magyar túzokpopuláció jelenleg 1481 példányból áll.

A túzok Európa legnagyobb röpképes madara: a kifejlett hím (kakas) akár 1 méter magas és 20 kilogramm tömegű is lehet. Egykor szinte egész Európában (még Angliában) is előfordult, mára nagyobb számban csak Spanyolországban, Magyarországon és Oroszországban él. Szereti a nagytáblás parcellákat, de az ember jelenlétét és az éjszakai háborgatást kimondottan rosszul tűri, így a mezőgazdasági termelés hazai változásai (a kisbirtokok megjelenése, az éjjel is dolgozó gépek felbukkanása) nem kedveztek a fajnak. Az előző századfordulón még mintegy 10 ezer példány élt nálunk, jelenleg 1500 környékén stabilizálódott az állomány. Az utóbbi időkben a legnagyobb visszaesés 30 évvel ezelőtt következett be: akkor néhány különösen kemény tél hatására a populáció gyakorlatilag megfeleződött.

A magyar túzokállomány két szempontból is különleges: egyrészt nálunk van Európa legnagyobb egybefüggő fészkelőterülete (Dévaványa központtal, a Körösök vidékén), másrészt pedig egy nemzetközi összehasonlításban is nagyon sikeres védelmi program zajlik idehaza, ami a fészkelőhelyek háborítatlanságára, a mezőgazdaság és a madarak szempontjainak összehangolására, illetve a túzokmentésre (például a „kikaszált” fészekaljak felnevelésére) koncentrál. A Magyar Túzokvédelmi Mun kacsoport tagjai nemrég szinkronizált számlálásokat végeztek a hazai túzokélőhelyeken (az időben összehangolt felméréssel kiküszöbölhető, hogy ugyanazt a madarat több helyszínen többször is számításba vegyék). A két kijelölt napon amegfigyelők átfésülték a tradicionális túzokos területeket. A dürgési időszak optimális a megfigyelés szempontjából: ilyenkor a madarak átmenetileg elfeledkeznek a közmondásos óvatosságukról, és most még a vetés is alacsonyabb, jól látszik benne a túzok. Ebben az évben a második országos számolás hozta meg a korábbi állománybecslésekkel összhangban álló eredményt, 1481 példányt vettek nyilvántartásba.

A Dévaványai-síkon 559 példányt fi gyeltek meg, ebből 293 volt a kakasok száma (ez pozitív fejlemény: a régebbi időkben a vadászatmiatt eltolódott az ivararány, és az amúgy monogám túzok háremépítő madárrá vált). A má sodik legnagyobbnak aDunavölgyi síkság állománya bizonyult, 478 példánnyal. A harmadik a Hortobágy és a Nagykunság lett, itt 147 egyed került a számlálók elé.

Dürgő túzokkakas
Dürgő túzokkakas
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.