Feltárul az örök élet titka? Mélyhűtőben a feltámasztásig

A gyógyítás tudománya hatalmas léptekkel halad előre. Ebben bízik (bízott) immár több ezer gazdag ember, aki úgy rendelkezett, hogy a testét mélyhűtve tegyék el olyan időkre, midőn a medicina, karöltve az információtechnikával, lehetővé teszi, hogy újraélesszék, egyúttal kireparálva végzetes betegségét, az öregségtől elkopott, elromlott szerveit, vagy ha baleset miatt érte a halál, törött tagjait is.

Mindezt csekély 150 ezer dollárért garantálja az arizonai Alcor Life Extension Foundation (ALEF). Ám ha csak a fej tárolására jut pénze a halhatatlanságra vágyónak, megúszhatja csekélyke 80 ezer dollárral. Kiváló üzlet lehet, hiszen ezrek fizettek be már 1972, az ALEF fennállása óta. Mára a mélyhűtés mellett a nanotechnológia is belépett az örök élet technikájába. Mielőtt a testet folyékony nitrogénnel mínusz 196 Celsius-fok hőmérsékletre hűtenék, a páciens vérét krioprotektív, vagyis a mélyhűtés káros hatásaitól védő folyadékra cserélik. Ez a folyadék nem fagy meg a tárolási hőmérsékleten, hanem üvegszerűvé válik. Az eljárás előnye, hogy így nem keletkeznek a sejtfalakat károsító, átszúró kristályok.

A feltámasztáskor majd nanorobotok lépnek működésbe, amelyek a felolvasztás előtt kijavítják a test beteg, törött stb. elemeit, úgy hogy a boldog feltámadott épebb lesz, mint életében volt. (Egyébként az Alcor vezetője, Ralph Merkle szakembernek számít a nanotechnológiában, kitűnő egyetemeken szerezte diplomáját és PhD-fokozatát.) A feltámasztáskor a nanorobotok mozgásához el kell távolítani az üvegszerű vérpótlót, hogy az erek csatornáin eljuttassák a szükséges anyagokat, nemkülönben a később eltávolítandó nagy sebességű száloptikai rendszert, amely a külső szuperszámítógéppel kapcsolja össze a testet. Mert ugye, mit ér a legegészségesebb szervezet az agyban tárolt emlékek, tudás nélkül? Mintegy 10 a 25.-en bitet kell tárolni az agy molekuláris struktúrájának tárolásához – mondja Merkle –, a tartalmának viszszaállításához pedig körülbelül 10 a 31.-en lebegőpontos művelet szükségeltetik. Ennek elvégzéséhez a mai szupergépekből száznak kellene három éven át éjjel-nappal ketyegnie, vallja be a cég vezetője. De sebaj, segít a Moore-törvény, pár évtized múlva már elérheti a tudomány, hogy egyetlen és nem is eszeveszetten drága számítógépnek is lesz ekkora teljesítménye. Legalább is Merkle úr szerint. És ha később következik csak be ilyen lehetőség, az sem baj, mert a megboldogult nyugodtan várhat még néhány évtizedet, akár évszázadot is a folyékony nitrogénben.

Csaknem két évtizeddel ezelőtt Kürti Miklósnak, a mélyhűtéses technológiák atyjának nagyon lesújtó volt erről a módszerről a véleménye. Átverésnek, csalásnak nevezte az egészet. Nemcsak azért, mert az agy sejtjei igen gyorsan bomlanak, hanem azért is, mert egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen sorrendben és hogyan végeznék a visszaállítást. Ha egyáltalán megvalósítható. Nem csupán fiziológiai szempontból, bár a kiváló tudós már ebben is erősen kételkedett, hanem főként az agy tartalmát, működőképességét tekintve.

Persze azóta sokat fejlődött a tudomány és a technika, no meg a marketing. Virágzik is az üzlet, és igencsak ígéretes, hiszen hosszú, nagyon hosszú távra szól. Márpedig sok évtized, sőt netán évszázad múltán aligha lehet számon kérni a cég ma élő képviselőit, sőt az utódaikat sem, mert mindnyájan halottak lesznek. Persze mélyhűtötten tárolva…

Mélyhűtötten ebben a konténerben várhatnánk a feltámasztást
Mélyhűtötten ebben a konténerben várhatnánk a feltámasztást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.