Erősebb és igénytelenebb óriásszélkerék

A General Electric új generációs szélerőművét különleges óriásszélkerék forgatja, melynek teljesítménye 25 százalékkal haladja majd meg az eddigiekét.

A nagyobb teljesítmény eléréséhez 53 méter hosszúra növelték a lapátok hosszát. (Eddig legfeljebb 36 méteresek készültek.) Az új, szénszál-erősítésű lapátok alakja a legújabb aerodinamikai eredményekhez igazodóan enyhén ívelt, így azokat a gyenge szél is képes megforgatni.

Áramfejlesztője is sokkal egyszerűbb és karbantartása sem igényel annyi figyelmet, mint a korábbiaké. Mindezt a közvetlen meghajtás teszi lehetővé. Ennek lényege, hogy az áramfejlesztő nagy forgórészét, (rotorját) közvetlenül a szélkerék tengelyére erősítették. Így az a szélkerékkel azonos fordulattal forog az ugyancsak hatalmas, hat méter átmérőjű, mágnesgyűrűként kialakított elektromos állórészben. Itt a forgórész kis fordulatszám esetén is nagy utat tesz meg, azaz kerületi sebessége már kellően nagy, áramtermelésre alkalmas lesz. (Érzékeltetésül: egy 0,5 méteres átmérőjű régebbi forgórész peremének egy pontja egy fordulat esetén 1,57 méternyi utat tesz meg. Az 5 méteres átmérőjű forgórész viszont ugyanolyan fordulatszám esetén 15,7 méternyit.) A közvetlen meghajtás azért előnyös, mert a jelenleg használt többi szerkezetnél a legtöbb problémát a szélkerék forgását az áramfejlesztéshez szükséges nagyobb fordulatszámra növelő fogaskerekes áttételmű hibái és karbantartása okozzák.

Az új szélgenerátor komputere a hosszú lapátok állásszögét a szélerősségnek megfelelően szabályozza. Pusztítóan erős viharban a lapátokat úgy állítja át, hogy azok az élükkel nézzenek előre, így a szél sem megforgatni, sem letörni nem tudja őket.

A GE európai fejlesztési igazgatója, Ferdinando Becalli-Falco szerint a 340 millió euróért kifejlesztett szélgenerátorok a nagy európai településekhez közeli, széljárta és sekély parti vizekben, vagy síkságokon „csoportokban” telepítve, az ottani energiaigény 20 százalékát is szolgáltathatják.

Az új generációs szélkerék szerkezete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.