Szereld magad tetőnapelem

A megújuló energiák, így a nap, a szél és a víz erejének áramtermelésre való hasznosítása nemcsak környezetkímélő, de ha a hozzávaló szerkezetek ára csökken, gazdaságos is lesz.

A kutatók és az ipar a lehetőségeket felmérve szorgosan dolgozik a háztetőkre erősíthető napelemek (fényelemek, szolárcellák) előállítási árának, valamint felszerelési költségének a csökkentésén.

Ez utóbbi téren nagy lépés az amerikai Armageddon Energy vállalat által kidolgozott és a korábbiaknál feleanynyiért napenergiát szolgáltató Solar Cloves rendszer. Nevét három egységének összekapcsolása esetén a háromlevelű lóherére emlékeztető alakjától kapta. Üveg helyett átlátszó és könnyű polimer műanyag táblák tartalmazzák a napelemeit.

Egy-egy tábla csak 6,5 kg súlyú és 1,3 méter élhosszúságú hektagonlapokból áll. Ezek a méhkaptársejtre emlékeztető hatszögletű táblák könnyen és hézag nélkül erősíthetők egymás mellé. A tetőre pedig rövid lábaikkal egyszerűen csavarozhatók fel, onnan pedig könnyen, akár házilag is eltávolíthatók, áthelyezhetők. Az épület áramhálózatához csatlakoztatható szerkezet kis adója révén pedig a felhasználók a mobiljukon is leolvashatják a fogyasztást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.