Üstököszáport hoz a törpecsillag

Négy csillag 9,5 fényévnyi távolságra közelíti meg a Naprendszert az elkövetkező kétmillió évben, de az igazi fenyegetést nem ezek, hanem a Gliese 710 jelű törpecsillag jelenti. Utóbbi hatására nagy valószínűséggel üstökösök fenyegetik a belső bolygókat.

Az európai űrügynökség Hipparcos űrszondájának méréseit és a közeli csillagok sebességeit felhasználva kiszámították, hogy több csillag jelenlegi távolságánál jóval közelebb kerülhet hozzánk. Négy csillag 9,5 fényév távolságra jöhet felénk, de egy ötödik az igazán fontos. A Gliese 710 jelű, 0,6 naptömegű, narancsvörös törpecsillag az előrejelzések szerint nemcsak megközelíti a Naprendszert, hanem be is lép az úgynevezett Oort-felhőbe.

Az Oort-felhő a Naprendszer legkülső tartományában, a Naptól mintegy 50–100 000 csillagászati egységre található üstököszóna, amelyben milliárdnyi üstökösmag kering. (Egy csillagászati egység a Föld–Nap távolsága, azaz 150 millió km.) Ezek között milliónyi az egy kilométeresnél nagyobb üstökös – ez az a méret, ami felett a Földdel való ütközés globális katasztrófát okoz.

A szentpétervári Vadim Bobiljev a minap megerősítette, hogy a jelenleg 63 fényévre lévő, de másodpercenként 14 kmes sebességgel közeledő Gliese 710 csillag úgy másfél millió év múlva nagy valószínűséggel eléri Naprendszerünk külső tartományát. A Naptól számított legvalószínűbb távolság ekkor 1,6 fényév lesz. Bár a Gliese 710 „Naprendszer-súrolása” valóban több millió égitestet irányíthat a belső bolygók felé –2,5 millió üstökösmag pályája változik meg úgy, hogy útjuk során a Naprendszer belső tartományait is érintő üstökösökké válnak –, ám ennek időskálája is hosszú: az „üstököszápor” mintegy kétmillió évig tart, így csak átlagosan évente 1-2 üstökös jöhet a Föld közelébe.

Ez a napjainkban megfigyelt, átlagosan évi két tucat új üstököshöz képest nem jelent érdemi változást, ezért a becsapódási valószínűség alig lesz nagyobb a jelenleginél. Bobiljev azt is kiszámolta, hogy mekkora valószínűséggel közelítené meg a törpe a Napot ezer csillagászati egységre. Ez az érték mindöszsze egy a tízezerhez adódott.

Gliese 710, a közeledő törpecsillag
Gliese 710, a közeledő törpecsillag
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.