Gyarapodnak a sarkvidéki állatok

A közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem fogytak, hanem egyenesen gyarapodtak a sarkvidéki állatok – írja a New Scientist.

A 40 évvel ezelőtti első komolyabb felméréshez képest 1970 és 2004 között átlagosan 16 százalékkal nőttek az emblematikus fajok állományai. A kutatás során az összes sarkvidéki gerinces 35 százalékát megvizsgálták. A grönlandi bálnák például az utóbbi 30 évben évről évre 3 százalékkal többen vannak – közölte Louise McRae a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa, a trendeket elemző csapat vezetője.

A növekedés egyértelműen azoknál a fajoknál látható, amelyeket korábban intenzíven vadásztak, és amelyeknél az utóbbi évtizedekben betiltották a vadászatot.

A biztatónak tűnő, több évtizedet vizsgáló trend azonban elfedi az utóbbi néhány év folyamatait. A Bering-szorosban például a melegedő víz miatt a hetvenes évektől 2003-ig valóban nőtt a planktonok és a tőkehalak száma, az utóbbi években azonban megfordult ez az irány, ahogyan a sarkvidéki örvös ludak is így jártak a kezdeti fellendülés után. Az utóbbi években tapasztalható állománycsökkenést a kutatók már egyértelműen a klímaváltozás számlájára írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.