Magyar, nemzeti böngésző

Talán más is észrevette, ha nem akkor most: a januárban megjelent, új, 3.6-os verziószámú Mozilla Firefox böngészőben nagymértékben megjavult a magyar helyesírás-ellenőrző. Igaz, a helyesírás-ellenőrzőnek nevezett szolgáltatások nem a teljes helyesírást ellenőrzik, hanem csak a szavak helyes gépelését. Tehát pontosabb lenne szóellenőrzőnek nevezni.

Ha valaki még nem frissített volna, röviden elmeséljük, hogy melyek a 3.6 nem magyar újdonságai: gyorsult a JavaScript motor, amely épp azokat a webes alkalmazásoknak használja, amelyekről alább szó lesz; Persona néven futás közben változtatható felszíneket kapott; alkalmas lett a nyílt forrású, nem Adobe Flash-alapú videovetítésre; védett lett a nem kompatibilis kiegészítők ellen. Kötelező megjegyeznünk, hogy a külső

fejlesztőktől származó kiegészítők tömkelege, amelyeket a Firefox marketingje a legfőbb előnynek jelöl meg, gátolják a frissítést, mert az új Firefox-változatok nem feltétlenül működnek együtt a régebbi kiegészítőkkel. Az a használó, aki néhány hasznos tulajdonsággal a saját szokásaihoz szabta a böngészőjét, addig nem fog frissíteni, amíg a kiegészítőinek az újabb Firefoxhoz alkalmazható változatai meg nem jelennek.

Térjünk rá a nyelvre. A Firefox beépített szóellenőrzője kivétel nélkül minden szövegszerkesztő helyzetben működik. A címsorban nem: a webcímek nem nyelvi objektumok. Viszont minden blogban rendelkezésre áll, akár amikor a bejegyzést írja a szerző, akár a megjegyzések írásakor.

Működik aGoogleDokumentumok írásakor éppúgy, mint bármely webes alkalmazás szerkesztőjében, így a webes működésű szerkesztőségi rendszerek cikkbeviteli felületén is!

Az eddigi tapasztalatok szerint eléri a Microsoft Office 2003 színvonalát, a szóellenőrző biztosan, mert épp azok az automatizmusok hiányozna belőle, amelyek abban inkább zavaróak, mint segítőkészek voltak: nincs automatikus javítás, nem írja nagybetűkkel a hónapok, napok neveit, nincs nyelvtani ellenőrzés a vesszők, pontok meglétére, nem kezd nagybetűvel a „Kft.” után...), nem gyanakszik az összetett szavakra. Viszont a 6-3-as szabályt jól alkalmazza, ez a hat vagy több szótagos, háromvagy többtagú összetett szavak kötőjelezését írja elő. Ami pedig a legfontosabb: az elgépeléseket precízen aláhúzza pirossal.

Hibának veszi a két egymás melletti nagybetűt, de a MHz-t elfogadja (jó a kivételszótára). Ezzel a szóellenőrzővel a webes irodai alkalmazások egy nagyságrenddel használhatóbbá válnak. Paradox módon nem a Google Chrome-ban, hanem a Firefoxban jobb Google Dokumentumokat használni, mert a Google szóellenőrzője használhatatlan.

Úgyhogy mindenki figyelmébe ajánljuk a magyar 3.6-os Firefoxot: érjük utol a németeket, akik 40 százalék feletti arányban használják – a német szóellenőrző már régebben elkészült.

Több szolgáltatásában is versenyképesebb lett
Több szolgáltatásában is versenyképesebb lett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.