Oltás kokain ellen

Amerikai kutatók a kokainfüggőség ellen oltást fejlesztettek ki, amely meggátolja, hogy a szer kifejtse eufóriát okozó hatását az agyban. Most már csak az kell, hogy a drogosok is ezt akarják.

A drog elleni védőoltás hatására a szervezetben megnő a kokain elleni antitestek mennyisége, amely – persze ez némileg leegyszerűsített összefoglalása a bonyolult élettani folyamatoknak – meggátolja, hogy a drog eljusson az agyba, és ott kifejtse eufóriát, vagy éppen hallucinációt okozó hatását.

Bridget A. Martell, az amerikai Yale Egyetem kutatója, az Archive of General Psychiatry nevű szaklapban közölte úttörő kísérletét. A Connecticut állambeli New Haven város 115 súlyos kábítószerfüggőjét vonta be kísérletébe. Olyanokat, akik már számos drogot kipróbáltak, és akiknél eddig minden leszoktatási kísérlet kudarcot vallott. Közülük 57-en placebót, 58-an pedig egy succinylnorkokain nevű oltóanyagot kaptak.

Az „igazi” vakcinával beoltottaknál akkor lehetett sikerről beszélni, ha a vérükben a kokain elleni IgG antitest szintje 43 mikrogramm/literre vagy magasabbra emelkedett, tehát az oltással sikerült erős immunválaszt kiváltani. És valóban így történt: akiknek magas lett az antitest szintje, azok az ellenőrzések során „tisztáknak” bizonyultak, amit az bizonyított, hogy a leadott vizeletmintáikban nem mutatták ki kábítószer bomlástermékét.

Sajnos, ezt a szükséges vérszintet elérni, illetve meghaladni csak az oltottak 38 százalékánál sikerült, mert a vakcina még nem elég hatékony. Mint Funk Sándor addiktológus kérdésünkre kifejtette, az immunizálási arány ennél az oltásnál kétségkívül jóval alacsonyabb, mint a „hagyományos” (kórokozók elleni) vakcinák esetében. Ennek a szakértők szerint az egyik fő oka az, hogy a kokainmolekula túl kicsi – nagyságrendekkel kisebb, mint a vírusok, pláne a baktériumok – célpont az immunfehérjék számára (emiatt próbálják fehérjéhez kötni). Az újonnan kifejlesztett szer másik hátránya, hogy két hónap múlva elenyészik hatása. Azaz rendszeresen ismételni kell az oltást.

A vizeletminták tisztaságának Funk Sándor szerint az a magyarázata, hogy a keringő vérben az immunfehérjék által megkötött kokain ugyanúgy gyorsan lebomlik és kiürül, mint az „elfogott” kórokozók. Mint fentebb jeleztük, a védőoltás megakadályozza, hogy a kokain az agyba jutva örömérzést okozzon (emiatt nem is lesz könnyű rávenni a drogfüggőt, hogy egy olyan oltóanyagot beadasson magának, ami előre tudhatóan megfosztja őt az élvezettől).

Az addiktológus ugyanakkor azt állítja, hogy az előrehaladott stádiumban lévő drogosoknál amúgy is ritka az intenzív eufória, a leállás viszont a fizikai tünetek miatt nehéz. A terápia során a betegnek elmagyarázzák, hogy ez egy leszokást könnyítő kezelés, amely „hatástalanítja” a drogot. – Miután az illető néhányszor megtapasztalja, hogy a bevett kokain nem hat rá, arra is rájön, hogy ezután fölösleges vállalnia azt a rengeteg kiadást és kockázatot, ami a kokainfogyasztással jár - fogalmazott a főorvos.

A kutatások folytatódnak. Nagy szükség van rájuk. Egyedül az Egyesült Államokban 2,5 millió kokainistát tartanak számon.

Mi lesz a drogossal az élvezeti hatás nélkül?
Mi lesz a drogossal az élvezeti hatás nélkül?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.