Technofile

Valós idejű keresés magyarul

A Google magyar találati oldalán ezentúl a valós idejű keresés beiktatásának köszönhetően a Twitter-üzenetek és a fórumbejegyzések is megjelennek. Amerikában tavaly decemberben mutatkozott be ez az újítás, amely a közösségi hálózatokból, blogokról, fórumokból és Twitterről húzza be a tartalmakat, s azokat késlekedés nélkül megmutatja a találati oldalakon.

Digitális szakadék

Az okostelefonok és az új generációs mobilszolgáltatások elterjedésével az a veszély fenyeget, hogy egyre nagyobb lesz a digitális szakadék a különböző felhasználói rétegek között. Ian Hosking, a Cambrige-i Egyetem szakértője fogalmazta meg ezt a véleményt, aki 20 éve kutatja a területet. A kutató úgy véli: akik belépő szintű készülékeket használnak, azok egy sor szolgáltatásból kimaradnak, s információs hátrányba kerülnek.

Facebook-nyomozó

Az Electronic Frontier Foundation kiderítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és más hivatalok munkatársai gyakran titokban keresik fel információszerzés céljából a Facebookot, a LinkedInt, a Twittert, vagy más közösségi szolgáltatásokat. A tanulmány szerint a fedett nyomozók sokkal jobban végezhetik a dolgukat, mint a kollégáik, hiszen kapcsolatba léphetnek gyanúsítottakkal, és teljes körű áttekintést kaphatnak az emberek szociális kapcsolatairól.

Legális letöltés

Egy friss spanyol bírósági határozat szerint az anyagi érdekeltség nélkül üzemelő, letöltési lehetőségekre mutató linkgyűjtő portálok működése nem sérti a hatályos szerzői jogi jogszabályokat. Az ítélkező bíró arra is rámutatott, hogy a P2P-alapú, adatátvitelre használt rendszerek működése alapvetően szintén nem mond ellen a spanyol törvényeknek. A spanyol bíróság tehát ismételten legálisnak minősítette a fájlcserélési tevékenységet és az engedély nélkül közzétett tartalmak letöltését.

Népszerű az iPAD

Az Egyesült Államokban március 12. óta adhatók le előrendelések az iPadre, úgy, hogy az első kiszállítási dátum április 3. A kiszivárgott adatok alapján az első három nap alatt 150 készülékre adtak le megrendelést. Három felhasználóból kettő az olcsóbb, kevesebb memóriával ellátott wifis modellt választja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.