Dobd el a szemüveget!

Az informatika és a szórakoztatóelektronika világában a készülékcsaládokkal együtt többnyire egy-egy műszaki paradigma is nyugalomba vonul. Az idei Samsung Fórumon – a dél-koreai cég szokásos európai újdonság-seregszemléjén – legalább tucatnyi, öröknek hitt megoldástól vettek búcsút.

Azt még az Apple találta fel –csak most történt, 2007-ben, de mintha legalább egy évtizede lett volna –, hogy a telefonra nem kellenek gombok, joystick-ok és más, a miniatűr méret miatt eleve vereségre ítélt kezelőszervek – elég egy érintőképernyő, és azon keresztül minden funkció könnyen vezérelhető. Forradalomnak talán kisebb, de a kényelem szempontjából hasonló jelentőségű újítás a gomb nélküli, univerzális távirányító. Az eszköz az újabb mobiltelefonokhoz hasonlóan widgetekkel (interaktív, élő ikonokkal) kommunikál, rengeteg szolgáltatásra megtanítható, és wifit is használ, ami azt jelenti, hogy az egész lakásban keresztül-kasul használható, nem zavarják a falak meg az ajtók, nem kell „látnia” a távvezérelt készüléket (és – mivel az elvégzett műveletet a kijelzőjén vissza is jelzi – nekünk sem kell feltétlenül látnunk a tévét, a hifit vagy a DVD-lejátszót ahhoz, hogy biztonságosan kapcsolgathassunk).

Szintén az Apple vitte be a köztudatba azt a modellt, amelyben a készülékkel együtt ingyenes és fizetős szolgáltatások/alkalmazások tömegét is a felhasználó rendelkezésére bocsátják. Ezt a hullámot most a dél-koreai cég is meglovagolja a Samsung Apps nevű „alkalmazásbolt” segítségével: itt a tévétől a mozgóképfelvevőn át a netbookig (és természetesen a már említett távkapcsolóig) számtalan eszközhöz szerezhetünk specifikus tartalmakat és testre szabott szolgáltatásokat – például levelezőrendszert, Facebook- vagy You-Tube-klienst, filmet, zenét, játékot, navigációt.

A sokgombos távkapcsolóhoz hasonlóan örök életűnek tűnt az a törvényszerűség, hogy a cserélhető objektív a tükörreflexes fényképezőgépek privilégiuma. A Samsung az NX10-essel ezt a függőségi viszonyt is megszüntette: a kamerához immár nyolcféle optika vásárolható (apró szépséghiba, hogy nem valamelyik „nagy” objektívcsalád tagjaiból, hanem az egyedi zárrendszer folytán – kizárólag a kamera gyártójától). Vagyis immár egy olyan géphez is megteremthetőek a félprofi fotózás infrastrukturális feltételei, amelyik kevésbé kényes (és valamivel olcsóbb is), mint a tükörreflexes masinák. Egy másik új fényképező, az EX1 AMOLED-kijelzőt kapott, ami talán nem is a csodás színek miatt a legizgalmasabb, hanem azért, mert sokkal nagyobb a „betekintési szöge”, mint bármilyen hagyományos LCD-nek, és erős fényben, oldalról nézve is tiszta képet ad. Ráadásul egy hatalmas, 3 hüvelykes képátlójú, kihajtható nézőkéről van szó – ez alighanem olyan megoldás, ami rövidesen a többi kameragyártó köreiben is elterjed. A gépen külön videofelvételi gomb is van, ami nagyban megkönnyíti a menet közbeni üzemmódváltásokat.

Apró és látszólag jelentéktelen paradigmaváltás a kétkijelzős fényképezőgép. Látszólag csak akkor hasznos, ha az ember saját magáról akar fényképet készíteni (azaz háromévente egyszer – igaz, állítólag a szinglik és a magányos utazók kifejezetten kultiválják). A bécsi bemutatón ugyanakkor azt is demonstrálták, hogy szélesebb körben is hasznos lehet: a készülékre fel van töltve egy bohócos minivideó, ami fényképezés közben magára irányítja a gyerekek tekintetét, és még mosolyt is csal a kicsik arcára.

Egy másik eszköz, a LED Pico Projector viszont a profikat is meghökkentette: nagyjából 7x7 centiméteres (azaz könynyedén elfér egy tenyérben), mind össze 200 gramm tömegű, ennek ellenére HD-felbontású képet sugároz – úgy tűnik, lassan elköszönhetünk attól a beidegződéstől, hogy a projektort talicskával kell a vetítés helyszínére szállítani.

Maga a fórum alapvetően a tévézés, azon belül is a 3D-s LED-tévé körül forgott. A 3D-s látvány élvezetéhez természetesen színszűrős szemüveg kell, és a képsíkból kiugró alakok élménye tényleg lélegzetelállító, a technológia azonban másra is képes. Az energiafogyasztása – elsősorban a LED háttérvilágítás miatt – nagyjából 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy ugyanakkora, spórolós LCD-tv esetében. Ez konkrétan 90 wattot jelent, ami pontosan ugyanannyi energiafogyasztást jelent, mintha egy 90-es izzóval világítanánk. És annak sem kell már sokáig várnia, aki nem híve a szemüveges térbeli házimozinak: a holografikus 3D-s tévé is bevetésre készen áll – igaz, a búzaszemnyi pixeleit lehetne még csökkenteni, de a kép (ha pontosan középről és az ideális távolságból nézzük) már most is tökéletesen élvezhető.

Minden szemszögből élvezhető képminőség egyelőre csak a szemüveges verziókhoz jár
Minden szemszögből élvezhető képminőség egyelőre csak a szemüveges verziókhoz jár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.