Az év első választása

Körülbelül két hete szembesültek a Windows 7 használói a böngészőválasztó képernyővel, amelyen 12 alkalmazás közül jelölhették ki, melyiket kívánják használni alapértelmezésben. Eddig a Microsoft saját böngészője, az Internet Explorer volt a „beépített választék”.

A böngészőválasztó képernyő egy szoftver, amely a választás során meghívja az Internet Explorert, mert ha nem azt választjuk, akkor az új böngészőt telepíteni kell. Csak az Internet Explorer az, amelyet azonnal használni lehet. Mintegy mellékesen a szoftver a saját ikonját elhelyezi a munkaasztalon, anélkül, hogy erre megkérnénk. Akkor is, ha előzőleg már egyszer letöröltük onnan – mert már választottunk böngészőt. Igaz, akkor minek indítjuk el megint? Erről még később szólunk.

A választóablak minden egyes indításkor más-más sorrendben kínálja fel a böngészőket.

Ha a böngésző fő funkciója a HTML- (web-)oldalak megjelenítése, akkor a böngésző fő komponense a HTML-megjelenítő, amit a bennfentesek böngészőmotornak szoktak hívni. Az autóknál platformnak nevezik az alvázlemezt, amelyre többféle autót lehet építeni. Ilyenformán ez a 12 böngésző 4 különféle platformra, „motorra” épül.

A Microsoft Internet Explorer „motorjának” beceneve „Trident”, a Mozilla Firefoxé „Gecko”, a „Webkit” nevűre épül a Sefari és a Google Chrome (meg egy sor linuxos böngésző). A mellékelt táblázat mutatja, hogy a Microsoft böngészőválasztó szoftvere által felkínált 12 alkalmazás melyik platformot használja. A készlet fele aWindowsba beépített motorra épül.

Kettőnél többnek nincs is sok értelme, de ennyi viszont kell is: az egyik legyen Trident, mert az Internet Explorerre minden portál felkészül, a másik pedig feleljen meg valamilyen speciális igénynek, pl. legyen nagyon gyors és legyenek felszínei: ez az Opera. Vagy jól működjenek benne az online alkalmazások, a Google Dokumentumok, mint például a Chrome-ban.

Az Opera az a böngésző, amelyetmindenki ismer, de senki sem használ. A globális használati aránya 2% körüli, Kelet-Európában sokkal népszerűbb: Oroszországban és Ukrajnában 20–30% a részesedése, Magyarországon 5%.

Az Opera kezdeményezte az EU-ban, hogy az Internet Explorer ne legyen beépítve Windowsba, hogy a használók a pia ci mechanizmusok alapján dönthessék el, melyik böngészőt használják. Az Opera böngészőben jelentek meg a fülek, az egérmozdulatok és a gyorstárcsázó (a gyakori oldalak, vagy beállítható oldalválaszték új fül nyitásakor), és az oldal kis megtekintő nézete, amikor az egér a fül fölött időzik. Innen vették át a többiek.

A mobilvilágban az Opera nem hátul kullog, hanem legelöl. A böngészőválasztó képernyő megváltoztathatja a PC-s verzió helyzetét is. Amióta megjelent, azóta világszerte több mint kétszeresére emelkedett a letöltések száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.