Szuperszónikus autó: véreb a dél-afrikai tómederben

Egyre közelebb kerülnek a tervezők a szuperszónikus autó megalkotásához – az óránként ezer mérföldes sebességgel robogó Véreb alkotói számára az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként tudják a földön tartani a masinát.

2011-re elkészülhet az a szárazföldi jármű, amelynek sebessége meghaladja az óránkénti ezer mérföldet, vagyis az 1610 km/ órát. A hihetetlen vállalkozás ugyanannak a brit csapatnak a nevéhez fűződik, amelynek sugárhajtóművel felszerelt járműve először haladt gyorsabban a hangsebességnél. Ez a nevezetes kísérlet 1997-ben volt.

A Bloodhound (Véreb) névre keresztelt eszköz nem hasonlít az országutakon megszokott járművekre. Például azért, mert egy rakétahajtómű mellett a másik motorja a Eurofighter Typhoon vadászgép hajtóműve lesz. A 12,8 méter hosszú, 6,4 tonnás eszköz formája is rakétára hasonlít. A kilencven centi átmérőjű, 12 centiméter széles kerekek alumíniumból készülnek, mert csak ez az anyag bírja ki ezt a sebességet. (Csúcssebességnél a kerék másodpercenként 170-szer fordul!)

A vállalkozás egyik legnehezebb része, hogy miként tartható a földön az autó. A tervezők 18 hónap alatt tizenegy különböző szerkezeti megoldással álltak elő, majd a világ egyik vezető informatikai vállalkozásának köszönhetően nyolc hét alatt további ötvenöttel. A BBC-nek nyilatkozó John Piper technikai igazgató szerint a mostani aerodinamikai megoldásokkal a Véreb még éppen a felszínen marad – nem lebeg, de nem is tapad túlzottan nagy erővel a talajhoz. Piper szerint olyan „apróságokra” is ügyelni kell, hogy ezer mérföldes sebesség környékén a legapróbb porszemcse, kődarab a puskagolyónál nagyobb sebességgel csapódik az autóba. Kellően erősre kell tehát építeni a vázat, mert a borítást átütve a sofőrt, vagy éppen a berendezést sérthetné meg.

A vezetőülésben az az Andy Green vadászpilóta ül majd, akinek a nevéhez az 1997-es rekord fűződik. Akkor 763 mérföldes, azaz 1228 kilométer/ órás sebességgel haladt a földön a Thrust SSC nevű autó. A szakemberek szerint az 1000 mérföldes óránkénti végsebességet negyven másodperc alatt éri el a jármű. A helyszín még bizonytalan. Green az 1997-ben felállított rekordot az amerikai Nevada állam Fekete Kő nevű sivatagjában érte el, ám ott a talajviszonyok azóta megváltoztak. A csapat ezért más helyszíneket vizsgál. Most úgy tűnik, hogy a Véreb és pilótája 2011 végén egy dél-afrikai tómederben próbálkozik meg a csúcsdöntéssel. A BBC szerint mintegy tízmillió font költséggel épülő jármű mellett további három rekordsebességet megcélzó jármű építéséről tudnak a világ különböző pontján.

A Véreb kísérleti modellje – épphogy csak el nem száll
A Véreb kísérleti modellje – épphogy csak el nem száll
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.