Rák a jég alatt

Egy garnélarákra hasonlító lényre és egy medúzafélére bukkantak amerikai kutatók az antarktiszi selfjég (ahol a jégtakaró alatt tenger található) közel kétszáz méteres jégtakarója alatt, ott, ahol legfeljebb pár mikroba létezését feltételezték volna. A szokatlanul magas rendű élőlényeket egy 183 méter vastag antarktiszi jégtakaró alatt találták, amelybe az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA fúrt lyukat.

A 20 centiméter átmérőjű résen a kutatók leeresztettek egy videokamerát, a vezető kábelbe nagy meglepetésükre belekapaszkodott a lény, a garnélarákkal távoli rokonságban álló Lyssianasid amphipod.

Ezen felül egy karszerű testrészt is észleltek, amely nagy valószínűséggel egy mintegy 30 cm-es medúzáé lehet. A felfedezésést igazóló videofelvételt – amely még tavaly decemberben készült – ma mutatják be egy geofizikai konferencián. Stacy Kim kaliforniai kutató arra már látott példát, hogy egyes mikrobák képesek vegyi anyagokból számukra emészthető táplálék előállítására, de arra nincs magyarázata, hogy a rákhoz hasonló fejlettségű lényeg miként élhet ilyen mostoha körülmények között.

Az Antarktisz már tavaly is különös lényekkel szolgált.

Hideg sós vízben, fény és oxigén nélkül közel kétmillió évet túlélő ősi ökoszisztémát fedeztek fel az Antarktisz jege alatt a sziklaalapzat felett, egyfajta elzárt tóként – közölték 2009 áprilisában amerikai kutatók a Science tudományos folyóiratban. Négyszáz méteres mélységben tizenhét különböző mikroorganizmust találtak, miközben a víz nem tartalmazott a vízi élőlények számára létfontosságú oldott oxigént.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.