Megosztható a mobilnet is

A mobilinternet egyik nagy hátránya volt a vezetékessel szemben, hogy nem, vagy csak nagyon körülményesen tudta több felhasználó is igénybe venni.

A mobilnetmodemek ugyanis egy készülékbe csatlakoztathatók, míg a vezetékes hálózatokra kapcsolt, néhány ezer forintos wifi routerrel egy háztartáson belül gyakorlatilag korlátlan számú készülék csatlakoztatható a világhálóra.

Ezt a problémát oldja meg a hazánkban elsőként a Vodafone-nál forgalmazott eszköz, a kínai Huawei által kifejlesztett internetmegosztó. A kis eszközbe ugyanolyan USB csatlakozófelületen lehet beilleszteni a már meglévő, vagy újonnan vásárolt mobilinternet-modemet, mint a laptopba, vagy épp az asztali számítógépbe. A készülék automatikusan felcsatlakozik a világhálóra, s létrehoz a lakásban egy wifi lefedettséget, hogy aztán a számítógéppel, vagy PDA-val csatlakozzon fel a netre a család – egyszerre maximum öt eszközzel.

A készülék arra is megoldás, ha a lakás különböző pontjain változó minőségű a mobilinternet-lefedettség. Az internetmegosztót oda kell helyezni, ahol a legjobb minőségű a vétel, így akár a pincében is igénybe vehető a nagysebességű mobilinternet.

A kis készülék elektromos hálózatról működik, ám létezik egy sokkal kisebb, akkumulátoros verziója is, így akár egy személyautóba is elhelyezhető, vagy épp egy mikrobuszba. A repülőtéri minibuszok jelentős részébe már kísérleti jelleggel el is helyeztek ilyen készülékeket. Az utasok ingyenesen vehetik igénybe az internetszolgáltatást, amíg a reptérre utaznak. A meglévő mobilinternet-előfizetéshez néhány ezer forintért megvásárolható kis eszköz hasznos lehet például a taxikban is.

Oda kell helyezni, ahol a legjobb a vétel
Oda kell helyezni, ahol a legjobb a vétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.