Meleg hát

A statisztikák szerint a nyugati államokban a második legtöbb pénzt a fájdalom, elsősorban a gerincbántalmak csillapítására költik a betegek. Ám hiába a rengeteg fájdalomcsillapító pilula – egyik sem csodaszer.

Tovább keresik hát az olcsóbb és hatásosabb módszereket, és egyesek az ősi hőterápia felélesztésében, a meleg izomlazító, ezáltal fájdalomcsillapító hatásában vélik azt megtalálni. Egy német kutató, Dr. Thomas Schettler tudományos alapossággal mérte fel nagyanyáink hagyományos derékmelegítős módszerét, és a gyógyszerekkel összehasonlítva, bizony hatásosabbnak találta. Eredményeit a Berlinben megrendezett Német Fájdalomkongresszuson ismertette. Schettler 371 krónikus hátfájásban szenvedő önkéntest vont be kétnapos kísérletébe. Volt, aki nyolc órán át melegített takaróba burkolódzhatott, mások a fájdalomcsillapító gyógyszereket, paracetamolt, vagy ibuprofent kapták. A kontrollcsoport tagjai placebót, hatóanyag nélküli tablettát szedtek.

Amikor a fájdalomcsillapítás mértékét hatos skálán értékelték, a derékmelegítős betegek 82,3 százalékánál felére csökkentek a panaszok, a paracetamol adásakor a páciensek 62 százalékánál, ibuprofen mellett pedig 60,4 százalékban számoltak be javulásról. Teljes sikert, a fájdalom megszűnését a melegített hátú betegek majdnem egynegyedénél érték el, míg a paracetamolos csoportnak csupán a 9,7 százaléka, az ibuprofent kapottaknak pedig a 11,3 százaléka vált teljesen panaszmentessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.