Életmentő jeladó rendszer

Ezen a télen bőven kijutott a hóból. Ám sajnos közben sűrűn hallhattunk lavinák által kiváltott, komoly balesetekről, sőt halálesetekről is. Egy német kutatóintézet, karöltve a gyártó vállalattal, most olyan új megoldást ajánl, amivel jelentősen javulhatnak a lavináktól fenyegetett sportolók életben maradási esélyei.

A lavinaeltemetés ellen már több évtizede ismert eszköz a felfúvódó légzsák. Ennél a beépített aktivátorok átbillenésekor 2,5 másodperc alatt két, mintegy 170 liter gázzal megtöltődő PVC-zsák fúvódik fel, ezáltal a sportoló kiemelkedik a hóból, és mintegy lebeg rajta, nem temetődik alája. A stuttgarti Gyártástechnológiai és Automatizálási Fraunhofer Intézet az ABS Peter Aschauer céggel közösen most fontos újdonsággal lépett elő. Újdonságuk olyan vezeték nélküli, távvezérelt és hálózatban működő jelzőrendszer, ami segít a bajbajutottak keresésében és egyben a közeli társak figyelmeztetésében.

A legnagyobb veszélyt a „darabos” lavinák jelentik. Ezek olyan, lazább hórétegeken ülő, nagy, összetömörödött hótáblák, amiket a mozgások megindítanak, és miközben lerepülnek az alsóbb, lazább rétegekről, azokat is magukkal sodorják. A tragédiáknak mintegy háromnegyed részét ezek okozzák.

Sajnos többnyire maguk az áldozatok a felelősek, mivel letérnek a kijelölt pályákról, vagy mert ügyetlenek és eltévednek, de inkább azért, mert túl merészek, és mások által még nem használt, szűz hóban, erősen meredek lejtőkön akarnak száguldani.

Az új eszközben a légzsákok működésbe hozásakor egy, a kezelőfogantyúba épített, vezeték nélküli adó is belép, és jeleket küld mintegy 450 méteres körzetben a társakhoz, akiknek ezáltal szintén felfúvódik a légzsákjuk.

Gyakori ugyanis, hogy a sportoló nem is veszi észre időben a mögötte lezúduló hótömeget, és már késve reagál. A fi gyelmeztető-működtető hálózat többféleképpen építhető ki. Lehet úgy, hogy egy tapasztalt „főnök” hozza működésbe távolról a rendszert, de elképzelhető, hogy decentralizáltan, mindenki egyforma felelősséggel működtesse.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.