Magyarországra nem jön a génmódosított krumpli

A növénynemesítők tapsolnak örömükben, a zöldek viszont megdöbbentek, amikor Brüsszelben bejelentették, hogy engedélyezik a génmódosított Amflora burgonya termesztését az Európai Unió területén.

Magyarország ellene szavazott – jelentette be rögtön az agrártárca, azonban azt sem hallgatták el, hogy védzáradékot kell kérniük az álláspont folyamatos érvényesítéséhez.

Az Országgyűlés korábbi határozata alapján a GMO-mentességünk fenntartása környezetvédelmi és egészségügyi hasznán túl növekvő piaci versenyelőnyt jelent számunkra.

 

Az unió más tagállamai inkább a versenyhátránytól félnek az USA-val folytatott versengésben, ezért hozzájárultak még három amerikai GMO-kukorica uniós felhasználásához is. Történetesen éppen azokéhoz, amelyekről most bizonyosodott be, hogy károsították a máj- és a vesefunkciókat a kísérleti patkányokban. A vizsgálat anyagát épp a GMO-érdekelt Monsanto cég bocsátotta rendelkezésre. Az egyik érintett kukoricafajtára hazánkban konkrét termesztési tilalom vonatkozik, a krumplira azonban még nincs ilyen szabály.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.