Nem csak szexéhesek, kannibálok is a bonobók

Kannibalizmuson kapták a törpe csimpánzokat a Kongó-medencében. A törpecsimpánzok, más néven bonobók, mindeddig híresek voltak békés természetükről, és arról, hogy a szexet a többi állatfajjal ellentétben nem csupán szaporodási, hanem örömszerzési céllal, konfliktuskezelésre és társas kapcsolataik erősítésére is használják.

Mint kiderült, a hippi majmok élete sem mindig virágos. A Kongói Demokratikus Köztársaságban hosszú éveken át állomásozó német kutatók az egyik reggelen egy Olga nevű nőstényt figyeltek meg, aki két kölykével, az 5-6 éves Oféliával és a 3 éves Olíviával játszott. Nem sokkal később Olívia már halott volt. Nem láttak rajta a távolból sérüléseket vagy vérző sebet, ezért nem tartják valószínűnek, hogy egy társa ölte volna meg. Nem lehet tudni, hogy valójában mi történt vele. A bonobócsapatot hamarosan szem elől tévesztették, és csak másnap reggel kerültek elő újra. Olga ekkor még mindig magánál tartotta kicsinye oszló, bűzlő tetemét, és a megfigyelők megdöbbenésére hét társával együtt elkezdett belőle falatozni. Később a csapat az egész napot azzal töltötte, hogy felfalják a tetemet.

– Sosem láttunk még ilyet. Sőt a fogságban tartott félvad egyedek annyira ragaszkodnak az elpusztult kicsinyeikhez, hogy az ápolók alig tudják elvenni tőlük – mondta Vanessa Woods, egy bonobókat tanulmányozó amerikai biológus.

A törpecsimpánzok ráadásul majdnem vegetáriánusok, főként levelekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak. Ritkán ugyan vadásznak más majmokra és kis termetű antilopokra is, de nem gyakran fordul elő húsféle az étlapjukon. A biológusok magát az étkezést is különösnek találták. A majmok kóstolgatták a kölyök húsát, és sokkal hosszabb idő alatt fogyasztották el, mintha egy ugyanekkora antilopot ennének.

Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy ez egy egyedi eset volt-e, vagy rendszeresen előfordul, csak eddig nem vették észre, mert a bonobókat a vadonban még viszonylag kevesen tanulmányozták. Az is lehet, hogy egyszerűen csak régen jutottak fehérjéhez, és annyira ki voltak rá éhezve, hogy ráfanyalodtak a kannibalizmusra, ami egyébként rokonaiknál, a csimpánzoknál egyáltalán nem szokatlan. Ott legtöbbször hímek ölik és eszik meg idegen nőstények kölykét, a sajátjaikat juttatva ezzel előnyhöz. A nemrég publikált megfigyelés mindenesetre nem tett jót a híresen békés bonobók hírnevének.

Mégsem olyan békések?
Mégsem olyan békések?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.