A lányok is isznak – vagy úgy tesznek

A kamasz fiúknak dicsőség berúgni. Olyan macsó dolog. A kiürített sörösüvegek trófeáknak számítanak, a magát sárga földig leivó fiatalember pedig felkerül a haveri társaság virtuális dicsőségtáblájára.

A tinilányoknál bonyolultabb a helyzet. Bár sajnos ők is egyre gyakrabban isszák le magukat, ám ők azért sokkal óvatosabbak. Ugyanis a túlságosan gyakran lerészegedő lányra könnyen rásüthetik a „könnyűvérűség” billogát, amelyet aztán már nem könynyű letörölni.

Egy friss zürichi egyetemi felmérés ismét megerősítette azt a tényt, hogy a lányok gyakran csak imitálják a részegséget. Sara Landolt szociálpszichológus sok-sok órát beszélgetett 15–18 éves lányokkal, akik többsége bevallotta, hogy kedvük ellenére van a nagy ivászat, és sokszor csak megjátsszák a részeget. Egyrészt úgy érzik, „,muszáj” inniuk, mert erre kényszeríti őket a nyájszellem, a közösséghez tartozás kényszere és rituáléja, másrészt azért – a szó szoros értelmében – józanabbak a fiúknál.

Gyakran folyamatosan lóbálják vagány alkoholizálásuk szimbólumát – ugyanazt az egyetlen sörösüveget. Mert a berúgás imitálása bizonyos fajta alibit, védelmet jelent, falat emel a számukra túlságosan ijesztőnek tűnő „fiútámadás”, a párkapcsolat felvállalása ellen.

Persze minden relatív. Kevesebbet isznak, de azért sajnos egyre több igazán nagyivós lánnyal is találkozunk. Annál is inkább, mert ha egyszer elszánják magukat, a fiúknál gyorsabban döntik le a söröket, a feleseket, és gyorsabban rúgnak be, annak minden következményével egyetemben.

A magyar fiatalkorúak italozási szokásai ijesztőek. Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) egy olyan rendszer, amely az uniós országok fi ataljainak alkoholés egyéb drogfogyasztási szokásait monitorozza. Az ebben található magyar adatok (is) elszomorítóak: a 16 évesek 59 százaléka fogyaszt rendszeresen alkoholt, a havi hat vagy több alkalommal ivók aránya 15 százalék. A kamaszok több mint egyharmada ivott már meg egy este öt vagy több üveg sörnek megfelelő alkoholmennyiséget, 15 százalékuknál pedig ez legalább háromszor megismétlődött. Szociális okai, az egymillió alkoholizáló országában, világosak. Ám nem árt tisztában lenni a pszichológiai háttérrel sem.

Csak imitálnák?
Csak imitálnák?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.