Spermaszámláló a patikából

Hamarosan Európában is kapható lesz az a termékenységi teszt, amellyel házilag ellenőrizhetik ondósejtjeik számát a férfiak. Az eljárás lényegesen gyorsabb és olcsóbb, mint a jelenlegi laboratóriumi módszerek.

A tesztet az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA is vizsgálja, küszöbön áll az amerikai bevezetés is. John Herr, a Virginiai Egyetem professzora, az eljárás egyik kifejlesztője szerint tesztjüket olyan párok férfi tagjainak szánják, akik már pár hónapja próbálkoznak a fogamzással, de még nem áll szándékukban termékenységi szakemberhez fordulni. A módszer segíthet abban, hogy kis költséggel, diszkréten derüljön ki a férfi szerepe a pár esetleges terméketlenségében.

Herr közlése szerint az ondó laboratóriumi elemzése az Egyesült Államok különböző részein 65–250 dollárba (13 ezer–50 ezer forint) kerül, az otthoni teszt várhatóan csak 25 dollár (mintegy ötezer forint) körüli áron kerül forgalomba.

Herr kutatócsapata 225 ondómintán végzett összehasonlító vizsgálat alapján számolt be a gyorsteszt megbízhatóságáról a Human Reproduction című szakfolyóiratban. A cikk szerint a teszt 96 százalékban pontos volt.

A teszt azt jelzi, hogy az adott minta eléri-e a kritikus, milliliterenkénti 20 milliós ondósejtszámot, illetve azt is megmutatja, ha a sejtszám az igen alacsony sávban, milliliterenként ötmillió alatt van.

A módszer alapelve, hogy érzékeli a spermium fejrészének felszínén lévő, SP-10 jelű antigént.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.