Kapcsolat Napja rendezvényei

A 2010. február 20-án megrendezett egész napos rendezvénysorozat keretében számos programon vehettek részt az érdeklődők. Az alább fölsorolt eseményekről a www.deoec.hu honlap sajtószoba rovatában olvashatnak részletesebben.

Nemzetközi programok

A DE OEC Fogorvostudományi Kara együttműködési megállapodást írt alá az Ungvári Egyetem Fogorvos-tudományi Karával. A Sugárterápia Tanszék vezetése a Nagyváradi Egyetemmel közös projektek kialakításának részleteit vitatta meg a romániai intézmény képviselőivel. A Nemzetközi Oktatási Központban bemutatták az új idegen nyelvű szakokat. A Gyógyszerészügyi Menedzsment és Szervezés Tanszék az Indiai Nagykövetséggel közösen szervezett egy, az Ayurveda termékeit bemutató kiállítást.

Szakmai programok

A III. sz. Belgyógyászati Intézet és a Sebészeti Intézet képviselői az élődonoros transzplantáció bevezetésének lehetőségeiről tartottak tanácskozást, a Ritka Betegségek Tanszék a Ritka Betegségek ellátásának aktuális kérdéseit vitatta meg. Az Ortopédiai Klinika vezetése a klinikai gyakorlatban alkalmazott fejlesztésekről tanácskozott partnereivel, az Országos Gerincgyógyászati Intézet képviselőivel. Az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék a személyre szabott diagnosztika és terápia kapcsolatát demonstrálta, a Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet a laboratóriumi vizsgálati regisztert mutatta be. A Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszék szakemberei az innováció szerepét vitatták meg a gyermekgyógyászati hematológiában és onkológiában. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetése a Cochlearis Implantációs Centrum jelentőségére hívta fel a lgyelmet, a Neurológiai Klinika „Hová tettem a kulcsom?” című programján a korai szellemi hanyatlás vizsgálatára vonatkozó módszerek kerültek napirendre, az „Álmodtam valamit” elnevezésű rendezvények pedig az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumot mutatták be az érdeklődőknek.

A minőségi felsőoktatás kérdéseit vitatták meg az oktatókórházak vezetői az Oktatásszervezési Központ koordinálásával. A Fizioterápiás Tanszék vezetője a gyakorlati oktatás fejlesztési lehetőségeiről szervezett oktatói fórumot, majd az érdeklődők a tehetséggondozás új állomásaként tevékenykedő Sántha Kálmán Szakkollégium eredményeit tekinthették át. Orvostörténeti dokumentumok és eszközök bemutatásával rendeztek oktatási kerekasztal-beszélgetést az orvostörténeti dokumentumok szerepéről, a hagyományőrzés jelentőségéről a Sebészeti Műtéttani Tanszéken. A nap során tanácskoztak a régió szülész-nőgyógyász-, gyermekgyógyász- és tüdőgyógyász főorvosai. Újra megszervezték a Tiszántúli Bőrgyógyászok Találkozóját, s a fogorvosképzés aktuális kérdései kerültek terítékre a Fogorvos-tudományi Kar által szervezett fórumon, amelyen részt vett a négy hazai fogorvosképző hely, valamint a Magyar Fogorvosi Kamara és a debreceni önkormányzat egészségügyi bizottságának képviselője is. Ezen a napon tartották meg a Népegészségügyi Iskola Baráti Körének egyesületi közgyűlését, a Nukleáris Medicina Intézet és a PET-CT Orvosi Diagnosztikai Kft. pedig az úgynevezett „Kamerabarátok Körét”, azaz a nukleáris medicina eszközfejlesztőinek és felhasználóinak országos találkozóját szervezte meg.

Tudományos előadások hangzottak el a vezetéses halláscsökkenések modern diagnosztikájáról és kezeléséről, az allergológiával kapcsolatos gyakori kérdésekről, a szív- és érrendszer normál és kóros fejlődéséről, valamint a korszerű congenitalis szívsebészet új eredményeiről. Konferenciát rendeztek a reumatológusok, a háziorvosok, a gyógytornászok és gyógyszerészek számára, továbbképzést a rehabilitációs szakorvosoknak, s megvitatták a tudományos publikációk etikai kérdéseit szerkesztők, újságírók, kiadóvállalatok vezetőinek részvételével. A DE OEC gazdasági vezetése az intézmény tervezett beruházásait, fejlesztéseit vitatta meg a centrum partnereivel, a Hallgatói Önkormányzat pedig a régió középiskolai diákjai számára adott bepillantást az egyetemi diákéletbe.

A Kapcsolat Napja alkalmából rendezték meg a Méltó Emlék a Múltnak című programot is, amelynek keretében a „Pillanatképek a DE OEC-ből” című poszterkiállításon mutatták be az intézmény elmúlt húsz évének főbb eseményeit.

Műtét világszínvonalon
Műtét világszínvonalon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.