Kapcsolat Napja: hidak a valóságig

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma ötödik alkalommal rendezte meg a Kapcsolat Napját annak érdekében, hogy az intézmény a nyilvánosság elé tárja azokat a pályázati elképzeléseket, amelyek a következő években megvalósuló projektek, különböző beruházások, új kutatóközpontok, szakmai műhelyek, továbbá tudományos újítások, találmányok és szabadalmak révén formálják az egyetem jövőjét.

E projekteket, pályázatokat költői képben foglalták össze: hidaknak nevezték el ezeket, amelyek az „álmoktól” a „valóságig” húzódnak, azaz a jelenből a jövőbe visznek. Nem ok nélkül, hiszen tíz évvel ezelőtt, amikor a nagy múltú debreceni egyetemek összevonásával létrejött az integrált Debreceni Egyetem, talán csak a megrögzött álmodozók tudták, hogy 2010-ben mit ír majd az újság. Azt írja majd, hogy a Debreceni Egyetemen az ezredforduló óta számos nagy jelentőségű beruházást hajtottak végre összesen mintegy ötven milliárd forint értékben, és előkészítettek több mint harminc milliárd forint összértékű projektet a következő évekre. A hallgatók száma 2010-re meghaladja a harmincháromezret, így az intézmény az ország legnagyobb létszámú, legszélesebb képzési spektrummal rendelkező egyeteme huszonhat akadémikussal, több mint ezer minősített, tudományos fokozattal rendelkező oktatóval, huszonöt doktori iskolával, s mintegy hatvan MA-képzéssel.

Ezekről az eredményekről Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem rektora és Paragh György egyetemi tanár, az orvos- és egészségtudományi centrum elnöke nyilatkoznak ebben a mellékletben, a kollégák, munkatársak pedig az előttük álló fejlesztési, beruházási feladatokról számolnak be. Az a közös ezekben a tervekben, hogy világszínvonalú csúcstechnológiára építenek, nemzetközi hírű oktatói és kutatói gárdára alapoznak, és igyekeznek olyan kutatási elképzeléseket megvalósítani, amelyeknek fejlesztése a mai tudományos érdeklődés homlokterében – más szóval: „frontvonalában” – állnak.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának ehhez minden infrastrukturális adottsága megvan, hiszen Európa egyik legszebb campusán a technika robbanásszerű fejlődésével lépést tartva szolgálja a betegellátást, a képzést és a kutatást. Itt működik a világszínvonalú Gamma Sugársebészeti Központ, Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja, a nemzetközi referenciacentrumként tevékenykedő Jeffrey Modell Centrum, az új Molekuláris Genetikai és Immundiagnosztikai Laboratórium, a Klinikai Genomika Központ, a hazai humángenom kutatások vezető intézménye – és a sor még nem ért véget. Amint az a Kapcsolat Napja rendezvényein elhangzott, a Debreceni Egyetemen újabb projektek, beruházások és kutatások kezdődnek annak érdekében, hogy a kutatóegyetemi címre is pályázó intézmény lépést tartson a világ élvonalával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.