Hogyan védi a meggymag a szívünket?

A meggymagban található hatóanyagokat vizsgálva jöttek rá a kutatók arra, hogy összetevői rendelkeznek az úgynevezett „reaktív szabad gyököket” megkötő képességgel, vagyis védik a szívizmot a súlyosabb szöveti károsodástól. E természetes eredetű növényi hatóanyagok molekuláris hatásmechanizmusának vizsgálatára és terápiás hasznosítására a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Gyógyszerész-tudományi Karán hoznak létre egy kutatási projektet külföldi partnerek bevonásával.

A fejlesztésekről Tósaki Árpád egyetemi tanár, a Gyógyszerhatástani Tanszék vezetője elmondta: a szívinfarktus által okozott szövetkárosodásban számos tényező játszik szerepet, amelyek közül az egyik károsító tényező a „reaktív szabad gyökökben” rejlik. Hozzátette: a meggymagból kinyerhető anyagok rendelkeznek e szabad gyököket megkötő képességgel, s így megvédik a szívizom szöveteit a súlyosabb károsodástól. Elmondása szerint Magyarországon a halálozási statisztikákban a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szív oxigénhiánnyal járó megbetegedései vezető helyen állnak, az ország évente csaknem 450 milliárd forintot költ az ilyen megbetegedések kezelésére, így különösen fontos ennek a területnek a vizsgálata.

Tósaki Árpád kifejtette: a több mint 300 millió forintos kutatási projekt során műszeres analitikai technikákkal meghatározzák és azonosítják a meggymagban található bioaktív hatóanyagokat, megvizsgálják azok antioxidás hatásait állatkísérletes modelleken, s ellenőrzik az említett anyagok hatásait a szem egyes megbetegedéseiben is. A meggymagolaj mellett számos más növényi eredetű hatóanyagot is vizsgálnak, így például a kínai páfrányfenyőt és a pálmaolajat.

Arra a kérdésre, hogy eddig milyen módon hasznosították a meggymag jótékony hatását, Tósaki Árpád azt mondta: a meggymagban található növényi eredetű zsírok és olajok gyógytermékként, kozmetikumként hasznosíthatók. A most tervezett projekt előzményeként már két hazai és két nemzetközi szabadalmi bejelentést tettek: kifejlesztették az arckrémeket és testápolókat tartalmazó Olabella termékcsaládot , s megtörtént a márkanév nemzetközi védjegybejegyzése is. Hozzátette: Magyarországon nem okoz gondot az alapanyag beszerzése, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente 400–500 tonna meggymag melléktermék keletkezik, országos szinten pedig 2000–2500 tonna. A fejlesztéshez, illetve kísérleteikhez szükséges meggymagolajat hazai mezőgazdasági forrásból szerzik be, míg a kutatási eredményekben rejlő fejlesztési potenciált – piackutatás, a marketingfeladatok – a gyógyszerforgalmazásban ésszabadalmi eljárásokban járatos debreceni vállalatok munkatársai segítik. A kísérleti eredményeikre alapozva olyan, a meggymag hatóanyagait tartalmazó kemény- és lágyzselatin kapszulák kifejlesztése a cél, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez vezethetnek.

A gép teljesítménye 60 ezer kapszula óránként
A gép teljesítménye 60 ezer kapszula óránként
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.