Gyógyszer-fejlesztések cukorbetegeknek

Az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség gyógyításához szükséges gyógyszerek alapjait jelenthetik azok a kutatások és szabadalmak, amelyeket a Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszéke, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete, valamint az MTA Szegedi Biológiai Központjának összefogásával valósulnak meg.

Mint azt Patonay Tamás tanszékvezető egyetemi tanár elmondta: a kutatás célja olyan molekulák azonosítása és hatásmechanizmusok feltárása, amelyek nemcsak egyszerű tüneti kezelést tesznek lehetővé, hanem új típusú gyógyszerek fejlesztése előtt nyitnak utat, s így hozzájárulnak a betegek életminőségének javításához. A kutatócsoportot húsz kutató – köztük négy külföldi és négy PhD-s hallgató –, valamint öt technikus alkotja. Hozzátette: a projekt futamideje két év, összköltségvetése pedig 500 millió forint, amiből 425 millió forint a támogatás és hetvenötmillió forint a saját erő.

***

A felnőttkori cukorbetegségről A 2-es típusú cukorbetegség – vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség – azért alakul ki, mert a szervezet által termelt inzulin nem tudja a vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. Általában felnőttkorban, a harmincadik életév után alakul ki, olyan betegeknél, akik erre a betegségre genetikailag hajlamosak, vagy nem megfelelő életmódot folytatnak. Az 1-es típusú cukorbetegségtől – amikor leáll az inzulintermelés – az különbözteti meg, hogy a szervezet termel inzulint, de az nem elegendő a normális vércukorszint biztosításához.

Betegbarát környezetben
Betegbarát környezetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.