SMS-sel az asztma ellen

Tele a nyugati sajtó a telemedicina legújabb vívmányaival. Ma már nemcsak telefonon át riaszt a beteg műszere, amikor baj van az életfunkciókkal, de az interneten át komplett gyógyítás is folytatható, akár a tengerentúlról is. A távol lévő doktornak a világhálón keresztül, a vércukortól kezdve, az EKG-n át, a betegről készített fotóig, filmig bezárólag, minden a rendelkezésére áll, és e-mail fordultával azon nyomban reagálni, tanácsot adni – gyógyítani lehet.

A kommunikációs high-techet nagyon nyomják a gyártók, bár azért ez még a gazdagabb nyugati államokban se terjed olyan gyorsan.

Hát még nálunk! Ezért addig is azt javaslom, hogy vegyünk példát a nem szegény, de szerény dánokról. Ők sokszor SMS-sel is megelégednek. Dr. Ulla Strandbygaard, a koppenhágai Bispebjerg Egyetem tüdőgyógyásza az Európai Tüdőgyógyász Társaság bécsi kongresszusán ismertette a módszerét. Súlyosabb asztmás betegeiknek naponta küldtek a gyógyszer bevételének fontosságára emlékeztető SMS-t.

Mint várható volt, a nem riasztott betegekhez képest közülük jóval többen szedték be rendszeresen a szereiket, és az ellenőrzések során jobban javultak a légzési paramétereik. Igaz, a háttérben ott állt egy az egész Dániát lefedő egészségügyi számítógépes hálózat, amely naprakészen adja ki a szükséges adatokat, és amely az ország szinte minden betegét számon tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.