Mobilplatformok küzdelme

A telefonok után elkezdődik a mobilplatformok küzdelme – ez lehet az egymondatos összefoglalója a múlt heti mobilos világrendezvénynek, a barcelonai Mobile World Congressnek. Aki ebben a küzdelemben nyer, nagyot szakít. Érdekes telefonokban és szolgáltatásokban sem volt hiány.

Közösen jelentette be a Nokia és az Intel, hogy megszüntetik – vagy, ha úgy nézzük, egyesítik – mobilplatformjaikat, a Mobilint (Intel) és a még piacot is alig látott Mameót (Nokia). A bejelentésnek komoly visszhangja volt, amelyet még az sem tudott viszszafogni, hogy a két cég színvonaláhozméltatlanul gyenge szervezésű volt a rendezvény, amelyen e fontos bejelentést ismertették.

A MeeGo néven egyesített Linux-alapú mobilplatform egyfelől teljesen nyílt rendszer, másfelől nemcsak okostelefonokban és internettáblákban, hanem internethez csatlakoztatható televíziók, videohívások lebonyolítására is képes, asztali médiatelefonok és autók fedélzeti számítógépeiben is megjelenhet. S ha még ez nem lenne elég: számos különböző proceszszoron is futtatható lesz, tehát az Intel megoldásai mellett várhatóan ARM architektúrájú rendszerek számára is jó választás, ez pedig azért fontos, mert rengeteg tradícionális márka készülékeiben van ilyen processzor.

Ezzel a bejelentéssel gyakorlatilag eldőlt, hogy a nyílt rendszereké a jövő a mobiliparban. Ilyen platform a Google Android (ilyen mobilokból már napi hatvanezret adnak el a világon), s hamarosan kinyitják a fejlesztők előtt a Nokia által ma is használt Symbiant. Egyes elemzők szerint idők kérdése, mikor teszik részben nyílttá az iPhone operációs rendszerét.

A kiállításon jelent meg a Samsung első, saját fejlesztésű oprendszerével, a Badával felvértezett modellje is, amelyről nagy izgalommal beszéltek a szakemberek. A tetszetős készülékben olyan gyönyörű Amoled kijelző van, hogy megszólal, ráadásul fényereje olyan hatalmas, hogy teljes napsütésben is jól lehet látni a kijelzőt.

A MeeGo a fejlesztők és készülékgyártók számára egyben azt is jelenti, hogy alkalmazásaikat a jövőben nem kell minden egyes termékre külön-külön megírniuk, hanem a programok könnyedén optimalizálhatják autós navigációs rendszerre, netbookra vagy akár egy intelligens televízióra is. Ezzel a fejlesztés és tesztelés költségeit drasztikusan csökkenteni lehet.

A Nokia víziója például a navigáció terén a következőképp fest: egy netbookon megtervezett útvonal egy gombnyomással megjeleníthető a MeeGo-alapú televíziókon a tervezett indulási és érkezési idővel együtt, vagy elküldhető egy autó ilyen fedélzeti számítógépére. Érkezéskor a parkolást követően a pontos címig már a mobiltelefon fejezi be a navigációt. Bizarr, de technikailag mindenképp érdekes.

Ami az autókat illeti: a legtöbb technológiai cég a közösségi hálózatok mobilra költöztetésén kívül az autók internetre kötésében látja a fantáziát, amelyhez a hátteret a hamarosan megjelenő negyedik generációs mobilhálózatok adják majd. Az autóba integrált net éppúgy lehet szórakoztató funkció, mint technológiai – amely jelentéseket küld a szervizeknek a fedélzeti számítógépről.

Mindezt támogatják a mobilszolgáltatók, hiszen így növekedne a mobilnethálózatok forgalma, akárcsak a SIM kártyák száma. A mobilnetforgalommal persze így sincs baj: Németországban a T-Mobile hálózatán egy év alatt ötven százalékkal nőtt az adatforgalom.

Sikeresen elrajtolt a Windows Phone 7 is, amely a Windows Mobile operációs rendszert küldi nyugdíjba. A Microsoft okostelefonos szoftverplatformja esetében nem csupán egy ráncfelvarrásról van szó, hanem egy teljesen újraírt rendszerről. Steve Ballmer és Joe Belfiore, a Microsoft telefonos fejlesztéseiért felelős alelnök személyesen mutatta be a továbbra is zárt forráskódó szoftver tudását a sajtó képviselőinek. A Windows7 arculatát és felépítését követő új programmal a Windows érezhetően javítani szeretné a pozícióját a mobil operációs rendszerek piacán.

A cég továbbra is mind a három képernyőn (PC, TV, mobil) komoly szereplő kíván lenni. Az egyik legfontosabb felismerése a Microsoft fejlesztőinek, hogy a mobil nem egy kis képernyős PC. Ezt levetkőzve olyan rendszert tudtak megalkotni, amely mobilfelületen az emberek gyorsan, egyszerűen tudnak kommunikálni minden csatornán, legyen az telefon- vagy internethálózat.

A Microsoft szerint a jövő mobilja egy tökéletes eszköz arra, hogy a kapcsolatainkat maximális hatékonysággal kezeljük. És természetesen arra is, hogy egy cég az adott felhasználó kommunikációs költéseinek nagy részéből kivehesse a részét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.