Ehnaton az apa, de nem Nefertiti az anya

A 3300 éve, 19 évesen elhunyt Tutanhamon az egyetlen fáraó, akinek szinte érintetlen sírját találták meg a régészek. Mégis alig tudtunk eddig róla valamit.

Rövid uralma alatt elődje, Ehnaton fáraó reformjait visszavonta, majd nem sokkal később hirtelen meghalt. De, hogy miként és miben, az nem volt ismert, sokan úgy vélték, megölték. Az sem volt világos, milyen rokoni kapcsolatban állt Ehnatonnal. A legfrissebb kutatások most nemcsak azt derítették ki, hogy kik voltak a szülei, hanem azt is, hogy miben halt meg.

A Zahi Hawass, egyiptomi régészeti főfelügyelő vezette vizsgálatok során 11 olyan múmián végeztek CT-vizsgálatokat és DNS-elemzést, akik Tutanhamon szüleiként szóba jöhettek. Az eredményeket egybevetették Tutanhamon CT- és DNS-vizsgálati eredményeivel. A kiterjedt munka eredményre vezetett. Emily Teetera, a Chicagói Egyetem Keleti Intézetének munkatársa elmondta, Tutanhamonnak örökletes csontbetegsége volt, de nem ez volt halálának közvetlen oka. Szervezetét súlyos csonttörés gyengítette le, és végül maláriában hunyt el, ugyanakkor – az eddigi feltételezésekkel szemben –sem ő, sem Ehnaton fáraó nem szenvedett olyan örökletes genetikai betegségben, amely elnőiesedést okozott volna.

„Nem volt elnőiesedve, ugyanolyan férfi volt, mint bárki közülünk, de 19 éves korára elhatalmasodott rajta a maláriája, amely legyengítette, végül már botra támaszkodva járhatott, és elesett. Persze, nem tudjuk, hogyan történt a tragédia,mindenesetre súlyos csonttörést szenvedett és a kettő együtt megölte” – mondta el Hawass. Egyébként a királyi család most megvizsgált 11 tagja közül három másik is súlyos maláriában szenvedett.

Tutanhamon szülei egyébként – mint az most kiderült – testvérek voltak. Ez egyébként megszokott volt az egyiptomi fáraóknál, hiszen alattvalóik, de ők maguk is istennek tartották magukat, és ezért nem házasodhattak halandókkal, csak isteni származású családtagjaikkal – mondta el Howard Markel, a Michigan Egyetem munkatársa.

A vizsgálatok fontosabb eredménye volt, hogy sikerült azonosítani Tutanhamon szüleit. Bizonyossá vált, hogy apja IV. Amenhotep, vagyis Ehnaton fáraó (Kr. e. 1333–1324), aki elvetette a többistenhitet és áttért a monoteizmusra, bevezette Aton kizárólagos tiszteletét, ezért még a nevét is megváltoztatta. Így lett Amen-hotepből Ehn-aton, ám Tutanhamon, miként azt a neve is bizonyítja, visszatért Amon és a többistenhit tiszteletére. Rövid uralkodása alatt jószerével nem is nagyon tett mást, mint eltörölte Aton tiszteletét. Szakértők szerint uralma legfontosabb eleme az volt, hogy elkerülték sírját a sírrablók, így az utókor ízelítőt kaphatott abból, milyen pompában éltek és haltak a fáraók.

A mostani vizsgálatok során az is kiderült, hogy a Királyok Völgyének 55. számú sírjában talált, eddig azonosítatlan múmia Ehnaton teteme, aki a vizsgálatok szerint 35 éves kora körül halt meg. Korábban úgy vélték, hogy az eltört koporsóban fekvő, erősen megrongálódott múmia Ehnaton apja, III. Amenhotep, vagy Ehnaton követője, a Tutanhamon előtt alig egy évig uralkodó Szemenkharé teteme. Mivel a koporsón a halott névjelét, a kartust is megrongálták, csak most bizonyosodott be, hogy a halott Ehnaton.

De ki az anya, ha nem Ehnaton fő felesége, a gyönyörű Nefertiti? A nevét sajnos még most sem tudni, csupán azon a néven ismerik, amit a felfedezők adtak neki: a Fiatalabb Hölgy.

Bács Tamás, az ELTE egyiptológiai tanszékének vezetője szerint a mostani felfedezésben a legfontosabb (és legbiztosabb) új információ a halál okának tisztázása. Azaz sikerült kizárni a gyilkosságteóriát, és az is kiderült, hogy az a lábsérülés, amelyet 2005-ben lehetséges halálokként mutattak be, legfeljebb áttételesen játszhatott szerepet. A kutató kérdésünkre kifejtette: az uralkodói családok ideológiai okokból valóban „belterjesek” voltak, a testvérházasság azonban itt sem volt mindennapos, az alsóbb néprétegekben pedig egyáltalán nem számított elterjedt szokásnak.

A Királyok Völgye 35. számú sírjában három múmia hevert, egy fiatal fiú, és egy idősebb, valamint egy fiatalabb nő teteme. Korábban azt hitték, a fiatalabb múmia Nefertiti, most bebizonyosodott, hogy a halott III. Amenhotep és főfelesége, Teje királyné 25–35 éves kora körül elhunyt lánya, és biztosan nem Nefertiti – nyilatkozta Hawass. Nos, a felfedezők által Fiatalabb Hölgynek elnevezett múmia, Ehnaton húga Tutanhamon anyja.

Az Idősebb Hölgy személyét is sikerült azonosítani, a KV35-ben lánya mellett feküdt a földön a nagy hatalmú, 50 éves kora körül elhunyt Teje királyné, aki ezek szerint biztosan Tutanhamon nagyanyja és egyébként Ehnaton anyja volt. A múmia nagyon jó állapotban őrződött meg, hatalmas göndör haja szinte épen keretezte arcát megtalálásakor is.

Vitatják a maláriát

A Nature című brit tudományos folyóirat online kiadása által megkérdezett független tudósok vitatják, hogy az ifjú Tutanhamonnal malária végzett volna. "Az Amerikai Orvosszövetség lapjában, a JAMA-ban közölt tanulmány igen fontos, mivel a leghíresebb egyiptomi múmiákat veszi górcső alá, végkövetkeztetései azonban feltételezéseken alapulnak" - hangsúlyozta Frank Rühli, a Zürichi Egyetem anatómiai intézetének kutatója és a svájci múmiaprojekt társelnöke a tudományos portálon.

Giuseppe Novelli, a római Tor Vergata Egyetem orvosgenetikai laboratóriumának vezetője szerint azonban nincs semmi meglepő, hogy Tutanhamon maláriás volt, abban az időben ez igen elterjedt betegség volt Egyiptomban. Mi több, a malária által sújtott vidékeken, ha valaki gyermekkorában túlélte a betegséget, részleges immunitást szerzett a kórral szemben. Mivel a múmiák belső szerveit eltávolították, lehetetlen határozott diagnózist felállítani.

"Nem áll rendelkezésünkre semmilyen olyan adat, amely bizonyítaná, hogy valóban malária okozta Tutanhamon halálát" - vélekedett Giuseppe Novelli.

A szakértők azt is vitatják, hogy a fáraó sírkamrájában talált botok azt bizonyítanák, miszerint Tutanhamon mozgáskorlátozott volt. Mint Gino Fornaciari rámutat, az ókori Egyiptomban, ahogy más keleti kultúrákban is, a bot a hatalom jelképe volt. Az sem bizonyítja az ifjú uralkodó beteges voltát, hogy mellé mindenféle magvakat, gyümölcsöket és leveleket helyeztek - ezek nem medicinák voltak, hanem a túlvilági létre szánt útravaló.

A JAMA-tanulmány egyik társszerzője, Albert Zink professzor, a bolzanói múmiaintézet igazgatója beismeri: sohasem lehet teljesen bizonyítottnak tekinteni, hogy Tutanhamonnal a malária végzett, noha a kórokozó jelenléte a fáraó szervezetében felveti ezt a lehetőséget. Ugyanakkor Zink professzor biztos a csontelhalás diagnózisában: a nekrotikus rész körül kialakult csontképződés arra utal, hogy ez még Tutanhamon életében következett be.

 

Zahi Hawass segédkezik Tutanhamon múmiájának kiemelésénél
Zahi Hawass segédkezik Tutanhamon múmiájának kiemelésénél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.